Nu aan het lezen
Internationale Vrouwendag was in heel Duitsland al een belangrijke dag die groots werd aangepakt, maar vanaf dit jaar is het zelfs een officiële feestdag in de hoofdstad van het land. Zowel mannen als vrouwen die in Berlijn wonen, zullen op 8 maart niet te hoeven werken. Als eerste deelstaat van Duitsland kreeg Berlijn goedkeuring voor een officiële feestdag op de dag waarop de vrouw centraal staat.
Duitsland is trouwens niet het eerste land waarbij Internationale Vrouwendag als officiële feestdag wordt gezien. In verschillende landen wordt dit al veel grootster aangepakt dan we in Nederland zijn gewend. In Rusland bijvoorbeeld is dit ook al een officiële feestdag. De omzet van deze dag stijgt daardoor zelfs met 50 procent, omdat de mannen op deze dag een bosje bloemen voor de vrouwen kopen.
Ook in China houden ze rekening met deze dag. Vrouwen krijgen hier een halve dag verlof. Althans, dat raadt de overheid aan. Het is uiteindelijk aan de werkgever om hier wel of niet voor te kiezen. In de praktijk wordt dit verlof lang niet altijd toegepast.
In de Verenigde Staten valt Internationale Vrouwendag, niet geheel toevallig, in de Women’s History Month. Het is een presidentiële verklaring waarbij de presentaties van alle Amerikaanse vrouwen geëerd worden.
In Nederland is het geen officiële feestdag, maar wordt deze dag door vrouwengroepen en -organisaties op verschillende manieren gevierd. Het doel is om aandacht te vragen voor onderwerpen als economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme.
In ons buurland België ligt nog steeds een wetsvoorstel klaar om deze dag te dopen tot officiële feestdag, maar dat is nog steeds niet gebeurd.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.