Nu aan het lezen
Hoewel het normaalgesproken zo’n 5 – 6 graden is in februari, ervaren we het dit jaar heel anders. Want februari is de op één na koudste maand van het jaar, waarin het in de meeste gevallen vriest. Dit jaar is het anders in de natuur. Aan alles voelt het alsof de lente al begonnen is: de vlinders fladderen door de lucht, de krokussen staan al in bloei en mensen met hooikoorts kunnen nu zelfs al last hebben van hun klachten.
Vorig jaar zag deze maand er nog heel anders uit, er kon op sommige plekken zelfs geschaatst worden. Iets wat we bij deze temperaturen maar moeilijk voor kunnen stellen. En we hebben geluk, want ook deze week zal de zon nog flink schijnen.
Toch betekent dit niet dat je je winterjas al op kunt bergen. Er kunnen alsnog koude dagen aankomen. En vooral in de nacht dalen de temperaturen flink, laat NOS-weerman Gerrit Hiemstra weten. Ook in de ochtend kan het dus nog aardig koud worden.
Die koude nachten zijn vooral vervelend voor de natuur, want daar kunnen de meeste dieren en alles wat in bloei staat niet tegen. Vooral vlinders kunnen slecht tegen nachtvorst. Dat is dan ook de reden dat we de laatste jaren steeds minder vaak een dagpauwoog zien vliegen.
De natuur ligt nu zo’n drie weken voor op schema, wat er ook voor zorgt dat de dieren veel eerder uit hun winterslaap komen. Zo ontwaken kikkers en padden al, die vervolgens drukke wegen over willen steken. Daar worden nu maatregelen voor genomen. Zo worden er schermen neergezet en zijn er schoolkinderen die binnenkort komen helpen om de kikkers veilig naar de overkant te brengen.
Voor de natuur is dit warme weer zo vroeg in het jaar niet helemaal perfect, maar voor de horeca wel. De terrassen in de steden zaten vol.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.