Je ego bepaalt of jij iets onbeschoft vindt, of niet - Vance

Nu aan het lezen

Je ego bepaalt of jij iets onbeschoft vindt, of niet

Je ego bepaalt of jij iets onbeschoft vindt, of niet

Tegenwoordig zijn we best snel beledigd, voelen we ons persoonlijk aangesproken en vinden we bepaalde dingen écht niet kunnen. Aan de andere kant zijn we soms zelf ook niet altijd even sociaal. De maatschappij is nog nooit zo op de ontwikkeling van het individu gericht als anno 2016. Dit maakt ons soms best egoïstisch, wat niet erg is, want: ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Echter, soms kan egoïsme doorslaan naar onbeleefdheid, of in ieder geval zo geïnterpreteerd worden.

Het heeft allemaal te maken met een veranderende maatschappij, nieuwe generatie, een andere manier van opvoeden en grotere einddoelen. Misschien ook een beetje met vanzelfsprekendheid. Hoewel niks vanzelfsprekend is, zijn sommige dingen toegankelijker dan in vroegere tijden. Het begint vaak al grotendeels bij de opvoeding. Stellen krijgen vandaag de dag minder kinderen, waardoor de aandacht over het lagere aantal kids verspreid kan worden. De regen niet trotseren door die stortbui omdat paps je brengt, een schouderklop bij een maar net gehaalde voldoende, een gefinancierde studie en materialistisch gezien ontbreekt het vaak ook aan niets.

Dankbaarheid vanzelfsprekend

Moet je als ouders dan ‘streng’ zijn en jou kind overslaan, in de hoop dat ze straks groot en sterk de ‘grotemensenwereld’ instappen? Nee. Natuurlijk niet. Je hebt ervoor gekozen de belangrijkste baan ter wereld aan te nemen en zult er volop voor gaan ook. En wat je je kind kunt geven, geef je. Ook al neemt de dankbaarheid daar soms een beetje mee af.

Maar er blijft een verschil tussen matig dankbaar en onbeleefd zijn. Onze kijk op niet-tolereerbaar of onacceptabel gedrag blijkt namelijk nog best betrekkelijk. We lijken namelijk te denken dat merkwaardig en onbeschoft gedrag steeds dieper in onze samenleving geworteld zit, maar niets blijkt minder waar. Waar het dan wel mee te maken heeft? Ons ego. Jawel.

Onbewust onbeschoft

Een onderzoek uit de European Journal of Psychology licht toe dat we onbekenden onbewust als onbeschofter volk dan onszelf en onze familie en vrienden zien. Dus wanneer je denkt dat het bergafwaarts gaat met de wereld en het vroeger allemaal beter was, blijf er dan niet te lang in hangen. Prijs jezelf gelukkig dat die onbeschofterik niet tot je vriendenkring of familie behoort en laat het een voorbeeld zijn van hoe het niet moet.

‘Het grote verschil tussen wat men verwacht van naasten en vreemden, kan de reden zijn voor de morele verontwaardiging over onbeschoft gedrag,’ aldus de European Journal of Psychology. ‘In onze moderne tijd communiceren we steeds meer en steeds vaker met mensen wiens gedrag of uitspraken we als onbeschoft opvatten, maar deze mensen zijn in feite vreemden van ons. Onbewust zien we deze onbekenden eerder als onbeschaafd en achten de kans groot dat ze zich niet zullen verontschuldigen. Hierdoor gaan we de mensheid als steeds onbeschofter zien, terwijl dit niet altijd terecht is.’

Weten we dat ook weer.

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.