Kunnen plastic verpakkingen vervangen worden door bananenbladeren? - Vance

Nu aan het lezen

Kunnen plastic verpakkingen vervangen worden door bananenbladeren?

Kunnen plastic verpakkingen vervangen worden door bananenbladeren?

De plastic verpakkingen in supermarkten is nog altijd een probleem. Aan de ene kant zorgen deze verpakkingen ervoor dat het voedsel vers blijft. Zo blijft het dus ook langer houdbaar en dat zorgt weer voor minder voedselverspilling. Aan de andere kant zorgt al dat plastic voor een enorme overvloed in plastic afval. De plasticsoep in de oceaan blijft tenslotte maar groeien. Maar wat als er een natuurlijke oplossing is voor dit probleem?

Bananenbladeren

Thailand en Vietnam, twee landen die beide bijdragen aan de plasticsoep in de oceaan, hebben misschien wel de oplossing voor dit probleem. Namelijk: bananenbladeren. Deze bladeren zijn namelijk ontzettend duurzaam. Door het groenten en fruit hierin te verpakken, blijven deze dus lang houdbaar. Zonder dat hier plastic aan te pas komt.

Een aantal supermarkten zijn hiermee begonnen en de reacties hierop waren super positief. Een winkel in Ho Chi Minh City laat aan de lokale krant weten dat als het succesvol is, zij andere winkels graag helpen bij het vervangen van plastic door bananenbladeren.

Het zou wel eens dé oplossing kunnen zijn tegen de grote hoeveelheid plasticverbruik voor verpakkingen. In Thailand zijn een hoop bananenbomen te vinden en de bladeren zijn stevig, maar ook duurzaam. Uiteindelijk zullen deze op een natuurlijke manier afbreken.

Waarom is het zo belangrijk?

De opwarming van de aarde is een feit. En global warming wordt voornamelijk veroorzaakt door het verbanden van fossiele brandstof, dus door auto’s. Maar bij het ontwikkelen van plastic komt ook een hoop kijken. Zo wordt er een hoop CO2 gebruikt bij de ontwikkeling ervan. Daarnaast is het plastic niet afbreekbaar. Dat zorgt er weer voor dat het plastic afval uiteindelijk terecht komt op stranden, in rivieren en in de oceaan.

Juist daarom is het zo belangrijk dat er vernieuwing komt in de manier van verpakken. Het is geweldig om te zien dat Thailand en Vietnam hier een voortouw in nemen. Hopelijk waait deze trend over naar Europa, zodat we straks een stuk minder plastic verpakkingen in de supermarkten zullen zien liggen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.