Nu aan het lezen
Elke overheid probeert zijn burgers zo goed mogelijk te informeren middels educatieve video’s. De overheid in Maleisië dacht zo ook goed te doen aan een educatieve video campagne over seks, gericht op jongeren. Zij voegden een categorie toe gericht op het voorkomen van homoseksualiteit. Niet geheel verrassend schoot dit bij een groep activisten in het verkeerde keelgat. Ook internationale media gingen fel tegen de categorisering in.
De activisten geven aan dat een dergelijke video campagne haatgevoelens en geweld jegens de LGBT community kan verslechteren. In reactie op de aantijgingen verving de Maleisische overheid de ‘gender identiteit afwijking’ categorie met een categorie gericht op gender en seksualiteit.
De campagne maakt deel uit van een video wedstrijd gericht op 13-24 jarigen. De beste inzendingen maken kans op een prijs van maar liefst 1.000 dollar, een kleine 900 euro. Overige categorieën van de campagne zijn seksuele gezondheid, seks, en het internet. Het doel van de wedstrijd is vooral het creëren van bewustzijn op gebied van seksualiteit.
Het komt niet als een complete verrassing dat een categorie tegen homoseksualiteit wordt gebruikt voor de campagne. Homoseksuele activiteit is namelijk illegaal in Maleisië. Volgens de wet kan homoseksualiteit tot een gevangenisstraf of een lijfstraf leiden.
De overheid geeft als reactie op de categorisering aan dat ze vooral muntten op creativiteit. Het tegendeel lijkt echter bewezen als je kijk naar de richtlijnen van de campagne. LGBT mensen werden beschreven als slachtoffers van ‘gender verwarring.’ De video dient de gevolgen van het LGBT-zijn te laten zien, en hoe je homoseksualiteit kan voorkomen of hulp kan zoeken. Het blijft bizar hoe homoseksualiteit nog steeds als ziekte wordt gezien, als iets dat je kan voorkomen. Dit onderwerp brengt ons meteen terug naar de jaren voor 1974, toen homoseksualiteit als mentale ziekte werd bestempeld.
Het is niet de eerste keer dat het beleid van Maleisië jegens homoseksualiteit wordt bekritiseerd. In maart dit jaar werd de vertoning van de film “Belle en het Beest” tegengehouden omdat het een ‘homoseksueel moment’ bevat. Disney weigerde de betreffende scène, met LeFou, te verwijderen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.