Zes BBC-kopstukken leveren salaris in om loonkloof te dichten

Nu aan het lezen

Zes BBC-kopstukken leveren salaris in om loonkloof te dichten

Zes BBC-kopstukken leveren salaris in om loonkloof te dichten

Het moet geen fijn moment zijn geweest voor de BBC toen hun toenmalige China-correspondent Carrie Gracie begin januari haar ontslag indiende.

Nog minder plezierig was de aanleiding: na dertig jaar in dienst te zijn geweest als correspondent, publiceerde Gracie een open brief waarin ze protesteert tegen de grote loonverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke internationale journalisten bij de BBC en de geheimzinnige en illegale betalingscultuur.

Tonnen

De BBC werd in juli gedwongen bekend te maken welke werknemers meer dan 150.000 pond per jaar verdienen. Twee derde van dat aantal, bleek man. De best verdienende vrouw bij de BBC verdient nog steeds aanzienlijk minder dan de beste verdienende man: tussen de 450.000-500.000 pond versus 2.2-2.5 miljoen pond.

Het besluit van Gracie leidde tot een discussie over gendergelijkheid op de werkvloer. In navolging hiervan zeggen nu zes mannelijke BBC-presentatoren genoegen te nemen met een ‘aanzienlijk’ lager en daarmee eerlijker salaris. De lonen van de heren vallen nu in de ettelijke tonnen. Niet bekend is hoeveel minder de BBC-kopstukken zullen gaan verdienen.

‘No brainer’

In een reactie zei BBC-presentator Jeremy Vine (Eggheads) dat hij met het besluit zijn vrouwelijke collega’s steunt omdat zij even veel geld horen te verdienen omdat ze precies dezelfde baan hebben als mannelijke collega’s “Het is voor mij een no brainer.”

Damian Collins, voorzitter van de Cultuur, Media en Sport commissie, zei dat hoewel het bewonderenswaardig is dat deze BBC-presentatoren hun solidariteit willen tonen voor hun vrouwelijke collega’s door minder salaris aan te nemen, het niet de juiste benadering van de problemen zijn waar Carrie Gracie en anderen over vallen.

Moderniseren

Een onafhankelijk bureau is ingezet om te kijken wat de volgende stappen moeten zijn voor de publieke omroep van het Verenigd Koninkrijk. De omroep zegt de boel de moderniseren en alle ‘fouten in het verleden’ te zullen herstellen.

Gracie liet al bij haar ontslag als internationale correspondente weten werkzaam te zullen blijven bij de BBC, ditmaal op een andere redactie. Ze gaf aan hier hopelijk wél eerlijk te worden betaald.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.