Zuckerberg krijgt golf van kritiek over zich heen na holocaust-opmerking

Nu aan het lezen

Mark Zuckerberg krijgt golf van kritiek over zich heen na holocaust-opmerking

Mark Zuckerberg krijgt golf van kritiek over zich heen na holocaust-opmerking

Mark Zuckerberg heeft zich nu niet echt geliefd gemaakt op sociale media. In een interview met Recode zei hij gisteren dat hij holocaust-ontkenners de ruimte wil geven op Facebook. Veel mensen op sociale media vielen over die opmerking.

In het interview werd de Facebook-topman onder meer gevraagd naar de ontkenning van de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School. Het ontkennen van die schietpartij mag namelijk op Facebook staan.

Holocaust

Zuckerberg probeerde de beweegreden achter die keuze uit te leggen met een voorbeeld over het ontkennen van de holocaust. “Ik ben joods en er zijn mensen die ontkennen dat de holocaust heeft plaatsgevonden. Dat vindt ik beledigend, maar uiteindelijk denk ik niet dat ons platform dat weg moet halen, omdat ik denk dat er dingen zijn die diverse mensen fout hebben.”

“Ik denk niet dat ze het opzettelijk fout hebben. Maar ik denk ook niet dat je kunt zeggen: ‘We halen iemand van het platform omdat hij dingen – zelfs meerdere keren – fout heeft.” Niet geheel onverwacht kwam daar dus felle kritiek over. Onder meer van Deborah Lipstadt, professor Holocaust Studies bij de Emory University.

Lipstadt schreef op CNN: “Wat Zuckerberg niet begrijpt – ook al zegt hij dat dit niet zijn bedoeling is – is dat hij door te zeggen dat de ontkenners het niet “expres” verkeer doen, de mogelijkheid open laat dat deze mensen het bij het juiste eind kunnen hebben.” En ook op Twitter waren de reacties niet mis.

Reactie Zuckerberg

Inmiddels heeft de topman weer van zich laten horen. In een e-mail aan Recode legt hij zijn standpunt verder uit. “Ik vind het ontkennen van de holocaust persoonlijk zeer beledigend, en het was absoluut niet mijn bedoeling om de mensen die het ontkennen te verdedigen”, zegt hij.

“Ons doel met nepnieuws is niet om te voorkomen dat iemand iets zegt wat niet waar is – maar om te voorkomen dat nepnieuws en desinformatie zich verspreid over onze diensten. Als iets verspreid wordt en het wordt als ‘nep’ bestempeld door onze fact checkers, dan verliest het het overgrote deel van de verspreiding in de nieuwsfeed.”

“Als een bericht aanzet tot geweld of haat tegen een specifieke groep, dan wordt het verwijderd. Deze onderwerpen zijn er uitdagend, maar ik geloof dat het vaak de beste manier is om beledigende slechte berichten te bestrijden met goede berichten.”

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.