Nu aan het lezen
Baby’s zijn allerschattigst. Hun zachte huidje, totale onschuld en kleine formaat maken menig knieën week. (Aanstaande) ouders zijn dan ook terecht maar wat trots op hun kleine bundle of love.
En zoals dat werkt met onze oogappeltjes, willen we die het liefst vastleggen. De hele dag. En delen met de wereld en onze toekomstige zelf, zodat we nooit vergeten hoe aandoenlijk dat baby’tje was nog voor het transformeerde tot een potsierlijke puber.
Met het aantal babyfoto’s die ouders plaatsen op social media, rijzen ook de zorgen. Wie komen die foto’s allemaal onder ogen? Uit Nederlands onderzoek onder 1000 (aanstaande) ouders blijkt dat bijna zestig procent van de ouders zich weleens zorgen maakt om de privacy van hun kind wanneer zij foto’s van hen delen op social media.
Opvallend: ondanks de zorgen zijn de meeste ouders van nu actief op social media. Van de zestig procent die foto’s van hun kinderen delen op social media kanalen, vindt ruim driekwart (76%) van de ouders dat andere vaders en moeders te vaak iets over hun kinderen posten op social media.
Het is wijzen met het vingertje want slechts 11 procent (!) van de ouders vindt dat zij dit zelf ook te vaak doet, meldt uitvoerend onderzoeker 24Baby.nl.
Terug naar de privacyzorgen. Wat voor zorgen kan je je maken om foto’s van je kind?
Ouders maken zich voornamelijk zorgen dat hun content moeilijk te verwijderen is van het internet zodra het online staat en dat het misbruik wordt door anderen, dat zegt Laura Miller over het onderzoek. “Je weet namelijk ook nooit wie meekijkt. Je denkt misschien dat je het alleen deelt met vrienden omdat je profiel goed afgeschermd is, maar het kan nog steeds gebeuren dat het in de ‘verkeerde handen’ valt.”
Volgens Laura gaat het daarbij niet om hun online gegevens, maar om de content zelf. “Denk bijvoorbeeld aan foto’s van kindjes met een ontbloot bovenlijf in het zwembad of rondlopend in een luier.”
Website 24baby zegt zelf ook een keer tegen de lamp te zijn gelopen met ogenschijnlijk onschuldige content. Laura: “Wij hebben dit gemerkt bij het online zetten van een filmpje met instructies hoe je een luier verschoont. We hebben het offline moeten halen omdat er veel nare (en vieze) reacties op kwamen, ook uit het buitenland. Je kan het je bijna niet voorstellen, maar helaas gebeurt het wel. Zo zie je ook maar dat je content zelfs de grenzen over kan gaan terwijl dat niet je doel is; als je het online zet, heb je er geen controle meer over.”
Onlangs barstte een kleine rel los toen een Bekende Nederlanders een foto van haar 1-jarige dochtertje postte. In zwemkleding, met ontbloot bovenlijf. Op haar kleine borstje verschenen twee bloempjes. Waarom, vroegen Instagrammers verward, zou je zoiets onschuldigs bedekken, het is toch maar een kind?
Het antwoord van de bezorgde moeder vatte alles samen: het is niet ‘een kind’ het is mijn kind, en helaas zijn er mensen op de wereld die kinderlijven op een andere manier ‘schattig’ vinden.
Koen de Bakker, socialmedia-expert bij 24Baby.nl hoopt dat met de uitkomsten van het onderzoek ouders zich meer bewust zijn van de risico’s. “We leven in een tijd waarin het bijna vreemd wordt gevonden als je als ouder geen foto van je kind op social media deelt. Het is daarom belangrijk dat jonge ouders zich bewust zijn van de risico’s. Als je hier niet op let, is de kans namelijk groot dat jouw foto’s een groter publiek bereiken dan je misschien wilt.”
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.