Modeontwerper Karl Lagerfeld op 85-jarige leeftijd overleden - Vance

Nu aan het lezen

Modeontwerper Karl Lagerfeld op 85-jarige leeftijd overleden

Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Modeontwerper Karl Lagerfeld op 85-jarige leeftijd overleden

Het is een van de meest iconische ontwerpers uit de modewereld: Karl Lagerfeld. Vrijwel altijd te zien met een donkere zonnebril, zijn zilveren paardenstaart en zijn nette pak. Hij was jarenlang één van de belangrijkste mode-ontwerpers. Op dinsdag overleed hij op 85-jarige leeftijd.

Carrière

Zijn carrière begon in zijn twintiger jaren, toen hij werd aangenomen als assistent van ontwerper Pierre Balmain. Een paar jaar later stapte hij over naar Jean Patou, waar hij zijn eerste collectie voor ontwierp. Lagerfeld kreeg een hoop kritiek op de kleding, maar bleef gelukkig gewoon doorgaan.

In 1964 startte hij het modehuis Chloé, waar hij per seizoen een paar modestukken voor ontwierp. Een jaar later begon hij aan een samenwerking met het Italiaanse modehuis Fendi.

Chanel

Waar we Lagerfeld écht van kennen, is natuurlijk Chanel. In 1983 werd hij de nieuwe hoofdontwerper van het luxe modemerk. Hij zorgde hier voor een paar iconische elementen, zoals de twee C’s van het logo van Chanel. Maar ook het gebruik van de tweed stof werd door hem geïntroduceerd.

Hij zorgde ervoor dat het merk Chanel uitgroeide tot een van de bekendste modemerken met verschillende lijnen, waardoor de kleding draagbaar werd voor een groter publiek. Daarnaast is hij degene die Claudia Schiffer tot een bekend model maakte. Ze mocht in een Chanel show meelopen, zonder professionele ervaring op de catwalk. Dat werd als controversieel gezien in de modewereld, maar zorgde voor een doorbraak in haar modellen carrière. Daarna werd zij gezien de muze van zowel Chanel als Lagerfeld zelf.

Dit was niet het enige waarmee Lagerfeld de aandacht trok. Zo is Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour een keer uit een show weggelopen, omdat hij strippers en een pornoster had ingehuurd om zijn collectie te laten zien.

Prijzen

Karl Lagerfeld heeft meerdere prijzen gewonnen. Zo kreeg hij in 2016 de Outstanding Achievement Award tijdens de British Fashion Awards. In 2017 kreeg hij de La Médaille Grand Vermeil de la Ville de Paris, de belangrijkste ereprijs voor Parijzenaren.

Lagerfeld was hoe dan ook een bijzondere man. Zo hield hij er niet van om gefotografeerd te worden door vreemden en snapte hij niet dat zoveel mensen steeds selfies wilde maken. Reizen deed hij om die reden zo min mogelijk, hij zat liever thuis om een boek te lezen.

Eind januari was het voor de eerste keer sinds 1983 dat de ontwerper niet bij de presentatie van een nieuwe Chanel collectie was. Een woordvoerder liet weten dat hij moe was en er daarom niet bij kon zijn. Franse media melden dat Lagerfeld al weken ziek was.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.