Met deze muziek ga je zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in

Nu aan het lezen

Met deze muziek ga je zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in

Met deze muziek ga je zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in

Muziek kan soms zo mooi zijn, dat je er kippenvel van krijgt. Dat muziek emoties losmaakt is dus duidelijk, maar de juiste muziek kan je ook een boost geven om zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in te gaan. Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek, dan kan muziek zorgen dat je uiteindelijk een baan krijgt!

Onderzoekers aan de Northwestern University vroegen zich af of muziek je krachtiger kan laten voelen. Dat muziek helpt om beter te presteren tijdens het sporten, was al gebleken, maar het precieze effect van muziek op het zelfvertrouwen, was nog niet aangetoond.

Zware bas

Daarom besloten de onderzoekers een groep mensen muziek te laten luisteren en hen te vragen hoe zelfverzekerd zij zich daarna voelden. Na het luisteren van een nummer, moesten zij op een schaal van één (minst vastberaden) tot en met zeven (meest vastberaden) aangeven hoe zelfverzekerd zij zich voelden.

Wat bleek? Muziek met een zware bas schijnt een positief effect te hebben op het zelfvertrouwen. De volgende nummers in het specifiek gaven de deelnemers een power boost:

  • Queen – We Will Rock You.
  • 2 Unlimited – Get Ready for This.
  • 50 Cent – In Da Club.

‘Power’ of ‘paper’?

De onderzoekers deden ook een tweede experiment, waarbij ze de deelnemers verschillende taken lieten uitvoeren. Een van die taken was het woord ‘p _ _ er’ afmaken tijdens het luisteren van twee verschillende playlists. Een playlist bestond uit krachtige liedjes, de andere playlist bevatte rustige nummers. Tijdens het luisteren naar de krachtige playlist gaven de deelnemers onbewust vaker het woord ‘power’ op dan ‘paper’.

Mensen die zich zelfverzekerd voelen, zijn eerder geneigd om actie te ondernemen, zoals het noemen van een eerste bod tijdens het onderhandelen over het salaris. Dus voel je je onzeker over een gesprek? Ga dan voor muziek met een goede bas.

Lisa is 24 jaar en woont in Amsterdam. Ze deed de master New Media & Digital Culture en is onder meer geïnteresseerd in psychologie, technologie en creativiteit.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.