Nederland voorzichtig uit de lockdown: dit mogen we vanaf vandaag weer

Nu aan het lezen

Nederland voorzichtig van het slot: dit mogen we vanaf vandaag weer

Nederland voorzichtig van het slot: dit mogen we vanaf vandaag weer

Na weken thuiswerken en zoveel mogelijk thuis blijven, zet Nederland vanaf vandaag voorzichtig de eerste stappen uit de lockdown. Leg de schaar maar neer, pak je grote boekentas en zoek je sportkleding maar op: we mogen eindelijk weer meer. Overigens geldt nog wel: houdt altijd anderhalve meter afstand en maak geen uitjes van je afspraken en boodschappen.

De kans is groot dat je kapsel ondertussen ietwat is uitgezakt, of dat je een tondeuse in hebt gezet. Maar de tijden van de provisorische kapper in huis zijn gelukkig voorbij. Vanaf vandaag mag je namelijk weer naar de kapper! Natuurlijk gelden er nog wel strenge regels: het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand uitgevoerd en alleen op afspraak.

Kappers zijn bovendien niet de enigen die terug aan het werk mogen. De meeste contactberoepen kunnen weer aan de slag. Ook bijvoorbeeld masseurs, acupuncturisten en rij-instructeurs mogen het werk weer hervatten, wat voor veel mensen waarschijnlijk als een opluchting voelt. Het is toch fijn om zo af en toe eens een massage te kunnen krijgen of nu eindelijk je rijbewijs te halen.

School en sport

Minstens net zo fijn is dat de kinderen vanaf vandaag weer naar de basisschool en de kinderopvang mogen. Ouders van jonge kinderen kunnen dus eindelijk weer eens een volledige dag werken, zonder steeds afgeleid te raken door of te moeten pauzeren vanwege de kleine collega’s in huis.

Die tijd alleen kun je bovendien ook weer meer gaan gebruiken voor sport. Vanaf vandaag mag je namelijk weer buiten sporten in groepen, mits je anderhalve meter afstand van elkaar houdt. Gezamenlijk omkleden of op locatie douchen mag dan weer niet, dus je sportkleding moet je wel thuis vast aan doen. Ook zijn wedstrijden nog uit den boze. Maar we mogen in ieder geval wel weer naar het trainingsveld!

Overigens mogen kinderen tot en met 12 jaar ook weer sporten, maar dan zonder de anderhalve meter afstand. Ben je ouder dan 13, dan moet je die afstand wel altijd behouden.

Boekentas vullen

Er zijn een hoop mensen die de afgelopen weken hebben gebruikt om hun stapel ongelezen boeken door te werken. De kans bestaat dus dat je je volledige boekenkast nu wel hebt gelezen en toe bent aan iets nieuws. Gelukkig is er goed nieuws: de bibliotheken mogen vanaf vandaag weer open! Wel geldt dat je anderhalve meter afstand moet kunnen houden. Maar verder is het weer business as usual!

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.