Nederlanders leren graag bij: 28 procent volgde in afgelopen 5 jaar cursus

Nu aan het lezen

Nederlanders leren graag bij: 28 procent volgde in afgelopen 5 jaar cursus of opleiding

Nederlanders leren graag bij: 28 procent volgde in afgelopen 5 jaar cursus of opleiding

Nederlanders hebben de afgelopen vijf jaar flink wat tijd gestoken in het leren van nieuwe vaardigheden of het bijspijkeren van hun huidige skills. Volgens de E-Learning Monitor van Multiscope onder 4.600 Nederlanders heeft namelijk 28 procent van heel Nederland in de afgelopen vijf jaar een online cursus, training of opleiding gevolgd. Zeker taalopleidingen blijken populair te zijn in ons land.

Multiscope schat naar aanleiding van zijn onderzoek dat meer dan 3,9 miljoen Nederlanders een online cursus, training of opleiding hebben gevolgd. Taalopleidingen werden het vaakst gekozen, namelijk 17 procent van de tijd. Verder blijken ICT (13%), financieel (12%) en zorg (12%) populair als het om e-learning gaat.

Er zijn echter behoorlijk wat verschillen te zien tussen mannen en vrouwen, en de verschillende leeftijdsgroepen. Zo kiezen vrouwen met 12 procent veel vaker voor psychologie dan mannen (2%), en is ICT onder mannen (15%) juist weer veel populairder dan onder vrouwen (10%). ICT is bovendien populair onder 35- tot 49-jarigen (18%), terwijl 18- tot 34-jarigen vaker voor taal kiezen (21%).

Cursus betaald met abonnement

Verder valt op dat abonnementen vaak populair zijn als het om een opleiding, cursus of training gaat. 20 procent betaalde voor zijn cursus of opleiding via een abonnement. Dat geldt vaker voor mannen (35%) en 18- tot 34-jarigen (42%) dan voor vrouwen (6%) en 50-plussers (9%).

Overigens geven we ook behoorlijk wat geld uit aan zo’n cursus of opleiding. Gemiddeld volgden de Nederlandse online cursisten de afgelopen vijf jaar per persoon gemiddeld voor 970 euro aan e-learning. Dat betekent dat er in deze markt een omzet van maar liefst 3,8 miljard euro is. 44 procent van de cursisten betaalde het grootste deel van die kosten zelf, 42 procent kreeg de kosten door de werkgever vergoed. Opvallend is dat hoe hoger de opleiding en het inkomen van de cursist is, hoe vaker de werkgever de online opleiding financiert.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.