Nemen kinderen digitaal gedrag van ouders over? - Vance

Nu aan het lezen

Nemen kinderen digitaal gedrag van ouders over?

Male toddler playing with mobile phone

Nemen kinderen digitaal gedrag van ouders over?

Is het mogelijk om als ouder het slechte voorbeeld aan je kind te geven wanneer je het merendeel van de dag doorbrengt achter schermen, ook wanneer het je werk is?

Ouders wordt vaak aangeraden om een grens te stellen aan de tijd die kinderen per dag besteden aan het kijken naar een beeldscherm. Naast entertainment en afleiding horen smartphones, laptops en tablets voor ook bij het professionele leven.

FaceTimen met oma

Vlogger, schrijver van kinderboeken en vader van twee John Green heeft miljoenen volgers op social media als Twitter, YouTube en Instagram. “Mijn zoon is geïnteresseerd in Youtube maar niet zozeer in wat ik er op zet. Toch valt daardoor niet te zeggen dat kinderen tegenwoordig een ideaal screen-free leven leiden. Wanneer ik mijn kinderen naar beeldschermen laat kijken zo vaak als ze willen, zouden ze niets anders meer doen”, aldus Green tegen Fast Company.

children-ipod-technology-iphone-internet-292690

Ellen Wartella, hoogleraar aan Northwestern University, heeft veel onderzoek gedaan naar het effect van media op kinderen. Momenteel wordt onderzocht of het advies om twee uur screen-time per dag te handhaven of dat het achterhaald is wegens de veranderingen in technologie vandaag de dag. “Er is een groot verschil tussen urenlang YouTube cartoons kijken en FaceTimen met oma”, aldus Wartella. Ze geeft aan dat haar onderzoeken aantoonden dat de interesse die kinderen hebben in technologie aangespoord wordt door ouders.

“Een baby zelf vraagt niet naar de iPad, het zijn ouders die het geven om de kinderen bezig te houden,” zegt Wartella. Ze wil daarmee niet zeggen dat het per se slecht is dat een kind weet hoe het om moet gaan met digitale apparaten, maar, laat ze weten: wel met mate. Just like with sugar, sometimes is fine, all the time is not.

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.