Nette kleding moet betere huwelijken opleveren in Peking

Nu aan het lezen

Nette kleding moet betere huwelijken opleveren in Peking

Nette kleding moet betere huwelijken opleveren in Peking

Mensen die op straat lopen in hun pyjama of even de buik luchten als de temperaturen stijgen: de hoofdstad van China, Peking, is een redelijk informele plek. En hoewel president Xi Jinping een ruim assortiment aan hoedjes heeft, is daar met betrekking tot zijn modieuze verschijning ook alles mee gezegd. De leider heeft één jasje en draagt zijn handelsmerk met trots.

Slippers

Toch is er één plek in Peking waar sprake is van serieuze underdressing: het huwelijksregistratiekantoor, schrijft The New York Times.  De lokale autoriteiten grijpen daarom in.

“Sommige mensen dragen mouwloze shirts en korte broeken, of zelfs slippers om hun huwelijk te voltrekken”, zegt hoofd van het registratiekantoor in Peking. “Zodra je ze ziet, weet je wat hun houding is ten opzichte van de formaliteit: veel te vluchtig en casual. Dit kan makkelijk allerlei problemen veroorzaken.”

wedding cake

China ziet een toename van scheidingen de afgelopen jaar, met een piek in de hoofdstad. Terwijl nog net zo veel mensen blijven trouwen, stijgt het aantal scheidingen met z’n 24.000 gevallen, aldus de afdeling burgerzaken.

Deurwacht

Als onderdeel van nieuwe regels die door de lakse omgang met de ceremonie vanaf 1 juli in gang  gaan, zullen ambtenaren het gevoel van een ceremoniële formaliteit benadrukken. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld deurwachten bij een exclusieve nachtclub, mogen werknemers slordig geklede stelletjes niet wegsturen.

De lokale gemeenschap in Peking ondersteunt de nieuwe regels, blijkt uit een column van een lokale online krant. Het benadrukt dat het niet alleen om kleding gaat, maar de waarde van een ritueel. Het voorspelt dat het voorstel een positief effect zal hebben op huwelijken. “Het begrijpen van een huwelijk is niet een taak van de overheid. Maar als alle pasgetrouwde stellen de registratie als belangrijk zouden beschouwen, dan zou het begrip van zoiets als het huwelijk ook verbeteren.”

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.