Onderzoekers genezen muizen van Alzheimer

Nu aan het lezen

Onderzoekers genezen muizen van Alzheimer

Onderzoekers genezen muizen van Alzheimer

Volgens een nieuwe studie hebben onderzoekers een manier gevonden waarop Alzheimer te genezen is. De studie, waarbij muizen werden gebruikt om de nieuwe genezingswijze te testen, werd gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Nature.

Alzheimer is een van de bekendste vormen van dementie, waarbij patiënten langzaam maar zeker hun geheugen kwijt raken. Dit begint vaak met het korte termijn-geheugen en breidt zich langzaam uit naar het lange termijn-geheugen. Hierdoor worden zelfs familieleden op den duur bijvoorbeeld niet meer herkent.

Hoewel er verschillende wetenschappelijke onderzoeken worden uitgevoerd naar de ziekte, is er nog steeds geen genezende behandeling en weten onderzoekers niet precies hoe de ziekte wordt veroorzaakt. Het genezen van de muizen met een beginnende vorm van Alzheimer is dan ook een redelijk grote doorbraak in het onderzoek naar Alzheimer.

De onderzoekers van het MIT testten eerst of de herinneringen nog wel ergens aanwezig waren in de hersenen van de muizen. Toen dit bevestigd werd wisten de wetenschappers een groep cellen die met Alzheimer uitgeschakeld worden, opnieuw te stimuleren. Hierdoor kwamen de herinneringen bij de muizen blijvend terug.

De wetenschappers melden dat de genezingswijze helaas niet bij mensen werkt, maar dat het onderzoek een medicijn tegen Alzheimer wel dichterbij heeft gebracht.

Tosca (22) is blogger en afstudeerder bij OKGO Media. Gefascineerd door de snelle technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.