Ontwerper brengt eco-vriendelijke Indiaanse kleding naar runway

Nu aan het lezen

Ontwerper brengt traditionele eco-vriendelijke fashion naar runway

Ontwerper brengt traditionele eco-vriendelijke fashion naar runway

Tot een paar jaar geleden was Ryndia een onbeperkt ‘merk’ uit India dat traditionele kleding ontwierp en maakte voor inwoners van hun eigen staat: Meghalaya. Momenteel wordt de kleding echter getoond op verscheidende internationale runways om een simpele reden: de eco-vriendelijke manier waarop het gemaakt wordt.

De kleding van Ryndia is namelijk gemaakt van zijde. Normaal is dit een redelijk natuurbeschadigend proces, waardoor zijden kledingstukken ook vrij duur zijn. De kleding die Ryndia al generaties achter elkaar maakt, worden echter op een eco-vriendelijke manier gemaakt.

Toen de fashion-ontwerper Daniel Syiem dit twee jaar geleden ontdekte, was dit dan ook een ‘levensveranderende ervaring’ laat hij aan Mashable weten. Hij besloot daarom om de ontwerpen iets te moderniseren en minimaliseren om ze daarna te showen op verschillende internationale runways.

Het fabricatieproces is precies hetzelfde zoals generatie achter generatie wordt gedaan. Ze zijde wordt gewonnen uit cocons en de zijderups zelf wordt in leven gelaten. Daarnaast worden er alleen kleurstoffen gebruikt die zijn verkregen uit lokale groenten. De kleding is onlangs getoond tijdens de Fashion Week in Londen, New York en Toronto.

Tosca (22) is blogger en afstudeerder bij OKGO Media. Gefascineerd door de snelle technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.