Ook PvdA wil basisbeurs terug: is dit het einde voor het leenstelsel?

Nu aan het lezen

Ook PvdA wil basisbeurs terug: is dit het einde voor het leenstelsel?

Ook PvdA wil basisbeurs terug: is dit het einde voor het leenstelsel?

Hoewel de PvdA in 2015 de basisbeurs maar al te graag wilde afschaffen, kijkt de partij hier nu toch op een andere manier naar. PvdA-leider Asscher geeft aan dat jongeren in deze stressvolle tijd om een andere aanpak vraagt. Bij het leenstelsel krijgen jongeren geen vast bedrag meer om hun studie van te kunnen betalen, maar moeten zij een lening afsluiten voor hun studie.

Basisbeurs

Het is voor jongeren op dit moment lastig om een woning of vaste baan te vinden. Als jongeren dan ook nog eens moeten bijlenen omdat ze hun studie anders niet kunnen betalen, zorgt dat voor extra stress. Volgens Asscher zou de basisbeurs meer zekerheid geven. Ook vindt hij dat wanneer de basisbeurs wel weer wordt ingevoerd, de leenstelsel-studenten dan gecompenseerd moeten worden.

Met het leenstelsel was het de bedoeling dat het hoger onderwijs voor iedereen toegankelijk werd. Dat is niet gelukt volgens Asscher. Hij vertelde op Radio 1: “Je moet kijken naar hoe de wereld er nu voorstaat. Je ziet nu dat die studieschuld voor een grote groep toch een belemmering is.”

Coalitie-Y

Hiermee sluit de PvdA zich aan bij Coalitie-Y, een initiatief van regeringspartij ChristenUnie. Die partij wil met jongerenorganisaties oplossingen verzinnen voor problemen waar deze generatie tegenaan loopt.

Ook GroenLinks heeft zich aangesloten bij Coalitie-Y, een partij die eerst ook voorstander was van het leenstelsel. Dat betekent dat er inmiddels een meerderheid van de Tweede Kamer is van partijen die tegen het leenstelsel zijn. Hiermee willen zij een herinvoering van de basisbeurs.

Evaluatie

Van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, laat weten dat het leenstelsel binnenkort geëvalueerd zal worden. Dat stond sowieso al op de planning vier jaar na de invoering van het leenstelsel. Er wordt hierbij onder andere gekeken of het lenen jongeren afschrikt om door te leren.

Als uit die evaluatie blijkt dat het leenstelsel toch veel jongeren ervan weerhoudt om te gaan studeren, dan zullen er aanpassingen komen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.