Poll-uitslag over immigratie in Europa moet met korrel zout worden genomen

Nu aan het lezen

Poll-uitslag over immigratie in Europa moet met korrel zout worden genomen

Poll-uitslag over immigratie in Europa moet met korrel zout worden genomen

Een recente poll onder 10.000 mensen in tien Europese landen legt bloot wat veel mensen al lang dachten, maar niet uiten. Niemand, behalve extreem conservatieve politici waarvan we collectief en en plein public van walgen.

Het onderzoek bevroeg mensen in hoeverre ze het eens of oneens waren met het statement ‘alle verdere migratie van hoofdzakelijke moslimlanden zou moeten stoppen’. De uitslag zal je wellicht niet verbazen, net zoals het dat mij niet deed. De schrik over deze anti-sociale onderbuikgevoelens van Trump-eske grootte is echter enorm. Over het algemeen was zo’n 55 procent het namelijk met de stelling eens, 25 procent stemde neutraal en 20 procent was het pertinent oneens met de stelling.

Nederland deed niet mee aan de poll uitgevoerd door de Britse denktank Chatham House. Buurland België echter wel: 2 op de 3 Belgen zou volgens de poll voor een migratiestop uit moslimlanden zijn

Totale stop

For the record: deze vraag werd gesteld voor de invoer en afbraak van Donald Trumps ‘moslimban’. Iedereen uit zeven landen met een hoofdzakelijke moslimpopulatie waren voor een aantal dagen niet welkom op Amerikaans grondgebed. Ongeacht hun individuele attitude richting vrede, westerse samenlevingen of politiek.

Hoewel ‘we’ collectief vielen over de invoer van de omstreden maatregel om mensen uit landen daadwerkelijk te weren (dit had ook effect op mensen met een paspoort uit het betreffende land die elders woonden), blijkt dus dat we dichter bij huis hier minder moeite mee hebben. Trump schijnt inmiddels van de poll-resultaten te smullen. “Het is een bevestiging van mijn plan, onder tienduizend mensen”, schrijft de Amerikaanse president op Twitter.

Maatschappelijke onvrede

De poll incluis uitslag moet met een korrel zout worden genomen, vinden experts. Het zou een momentopname zijn én landen zijn ondervraagd waar min of meer recent sprake was een aanslag. Toch kunnen we voorzichtig stellen dat de uitslag één van de signalen is dat bevolkingen ontevreden zijn met de huidige situatie.

Kijk maar naar Brexit, waar Europa door een (ouder) deel van de bevolking met argusogen wordt bekeken, of de opkomst van het rechts-populisme in onder meer Frankrijk, waar Marine Le Pen het voortour neemt op het gebied van angst en xenofobie.

Frankrijk eindigt op de vijfde plek in de poll. Polen, Oostenrijk en Hongarije die onder meer zelf met grote vluchtelingenstromen kampen, vullen de top 3.

Jongeren willen vooruitgang

Wat hoop biedt is dat met name mensen boven de 60 tegen immigratie zijn, terwijl mensen onder de 30 minder fel waren. Hoe het ook zij, het merendeel van de ondervraagde Europeanen in deze specifieke landen was het eens met een volledige ban.

De Vlaamse professor sociologie Dirk Jacobs (ULB) is niet helemaal verbaasd over het hoge cijfer, maar vraagt toch om voorzichtig te zijn. “Het gaat om een online bevraging waar vermoedelijk een geïsoleerde vraag is gesteld. Dat kan sommige mensen sturen in een bepaalde richting. Met een andere vraag, had je andere resultaten kunnen bekomen.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.