Nu aan het lezen
Het ergste aan een nacht slecht te hebben geslapen, is dat ik niet even ‘uit’ heb gestaan. Ik mis het gevoel van wakker worden na een diepe slaap. Alsof je even op vakantie bent geweest in een andere wereld. Ver weg van je gedachten en dagelijkse omgeving.
Hoewel mijn filosofie over slaap gevoelsmatig rijmt met de wetenschap, heb ik geen idee of dat ‘weg zijn’ ook daadwerkelijk de reden is dat ik anders als een grumpy cat met wallen naar mijn werk sjees.
Tot nu toe was dat ook niet duidelijk. Al sinds mensenheugenis zijn er discussies over de redenen waarom we slapen. De ene wetenschapper zegt dat het een manier is om energie te sparen. Anderen zeggen dat het een mogelijkheid is om overtollige cellen (afval) te verwijderen. En er is zelfs de theorie dat we alleen maar slapen omdat we daarmee van oudsher ons stil hielden voor mogelijke aanvallers.
Twee nieuwe onderzoeken wijzen uit dat het brein zichzelf aanpast tijdens slaap, waarmee de groeiende wirwar van neuronen een halt wordt toegeroepen. Uit een paper in wetenschappelijk tijdschrift Nature blijkt dat we met slaap dingen die we gedurende de dag leren, vergeten. En in tijden van politieke onrust, is dat bést een fijne bijkomstigheid.
De uitleg is als volgt: om nieuwe dingen te leren, zijn nieuwe verbindingen nodig tussen de neuronen in onze hersenen. Dankzij die verbindingen kunnen snel en efficiënt signalen worden doorgeseind. Nieuwe herinneringen worden in deze netwerken opgeslagen. Je kan je dus voorstellen dat het belang van goedwerkende verbinding vrij groot is.
In 2003 opperden biologen Giulio Tononi en Chiara Cirelli al dat de verbindingen zo snel gedurende de dag groeiden dat ons hersenstelsel ‘rumoerig’ werd. Zodra we slapen, neemt het aantal verbindingen weer af, waardoor we dus een stuk ‘rustiger’ zijn. Mocht je het type zijn dat de druk voelt om vroeg uit bed te gaan, denk dan nog een keer na. Slapen is zo belangrijk, al is het om even op vakantie gaan in een andere wereld.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.