Nu aan het lezen
Wie kent het niet: juist als je je slaap hard nodig hebt, wil je het niet vatten. Je woelt, draait en bedenkt elke mogelijke oplossing waardoor je hersens de uitknop vinden. Je hebt last van slapeloosheid, en niet zo’n beetje.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat simpelweg het denken dat je een slaapprobleem hebt, gezondheidsproblemen veroorzaakt. Het zou zomaar net zo slecht kunnen zijn als het daadwerkelijk last hebben van een slaapprobleem, waarschuwt onderzoeker Kenneth L. Lichtstein.
De professor aan de University of Alabama, onderwierp 20 bestaande onderzoeken aan een checkup. Hij bekeek ze zowel op de slaapervaring van mensen en de gemeten kwantiteit en kwaliteit van hun slaap zoals vastgesteld door onderzoekers.
Hij vond dat zo’n 37 procent van de deelnemers die aangaven last te hebben van slapeloosheid, in feite normale slapers waren.
De consequentie van het verkeerde slaapbeeld is dat het zelfstandig vaststellen van een slaapprobleem, een risico met zich meebrengt – ook als er feitelijk sprake is van een goede nachtrust. Lichstein heeft het dan over een grotere kans op vermoeidheid, depressie en angsten, allemaal omdat mensen denken slechte slapers te zijn.
Zo’n zestig procent van de Nederlanders had in 2016 een slaapprobleem. Klachten varieerden van snurken tot zweten en slapeloosheid.
Mensen die een ‘slechtslaap-identiteit’ hebben aangenomen, hanteren onrealistische slaapverwachtingen en hebben onrust over hun aankomende slaap, schrijft de onderzoeker. Mensen die overtuigd zijn dat normale slapers in minder dan tien minuten in slaap vallen, denken dat hun twintig minuten inslaaptijd betekenen dat ze lijden aan insomnia.
De kracht van de geest blijkt bijzonder sterk. Onlangs bleek ook dat mensen die denken dat stress slecht voor ze is, meer risico lopen op vroegtijdig overlijden dan mensen die stress zien als bijkomstigheid en actief vermogen van het lichaam om bijvoorbeeld meer zuurstof rond te pompen, schrijft The New York Times.
In zowel het stress als slaapgedeelte, doen mensen er dus goed aan hun beeld te normaliseren. The game is in the mind, en de rust in ’t koppie. Ook als dat betekent dat je er iets langer over doet om ’s avonds in slaap te vallen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.