Staan er wel genoeg vrouwelijke artiesten in de Top 2000?

Nu aan het lezen

Staan er wel genoeg vrouwen in de Top 2000?

Fabio Diena / Shutterstock.com

Staan er wel genoeg vrouwen in de Top 2000?

Nu 2018 op zijn einde komt, stemt iedereen weer druk voor de Top 2000. De muzieklijst van Radio 2 bestaat immers uit nummers waar het publiek op stemde. Maar volgens onderzoek van de NRC staan er steeds minder vrouwen in die lijst.

Hoewel er altijd al wel meer mannen dan vrouwen in de lijst stonden, wordt het verschil de laatste jaren groter. In 1999 was de eerste editie van de hitlijst en was 14 procent van de muzikanten vrouw. Dit jaar is dat iets minder dan 10 procent. En van alle artiesten die ooit in de hitlijst kwamen, is iets meer dan 15 procent vrouw.

Een deel van dit probleem is veroorzaakt door het aantal artiesten in de lijst. In 2017 stond driekwart van de artiesten namelijk meer dan eens op de lijst, waardoor er minder bands in de Top 2000 staan dan in 1999. En mannelijke muzikanten blijken minder last te hebben van die daling dan vrouwelijke. Het aantal mannelijke artiesten daalde namelijk met bijna 600 sinds 1999, het aantal vrouwelijke ging van 419 in 1999 naar 220 vorig jaar.

Ongelijke kansen

Vier vrouwen zijn nu het initiatief Top 2000 VrouwenStemmen begonnen. Zij pleiten voor meer vrouwelijke artiesten in de lijst. Volgens initiatiefnemer Nienke Raap is de ongelijkheid in de lijst onder meer te danken aan ongelijke kansen voor mannen en vrouwen in de muziekwereld. En in de lijst zie je dat dus terug.

Die ongelijke kansen komen door problemen die we allemaal wel kennen. Volgens de initiatiefgroep gelden er andere eisen voor het uiterlijk van mannen en vrouwen, is er minder aandacht voor vrouwelijke artiesten in de media en komen er op de radio minder vrouwelijke muzikanten langs.

En onderzoek ondersteunt dat, aldus de NRC. Er komen wel meer vrouwen in de muziekindustrie, maar ze krijgen niet zoveel media-aandacht als mannen dat krijgen. En als vrouwen wel aandacht krijgen, gaat het vaak over wat ze aanhebben, hoe ze dansen en hoe ze er uit zien.

Stemmen

In de tussentijd is de stembus voor de Top 2000 weer geopend. Je kunt dus zelf weer aangeven wie er volgens jou in de lijst moeten komen en met welk nummer. Misschien moeten we dit jaar dus maar een extra nummertje van een vrouw toevoegen?

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.