Nieuw kookboek Tasty zorgt voor ophef: Is de content gestolen?

Nu aan het lezen

Steelt Tasty gerechten van foodbloggers?

Steelt Tasty gerechten van foodbloggers?

BuzzFeed’s Tasty heeft een kookboek uitgebracht. En bij alleen het horen van de naam Tasty loopt bij sommigen het water al in de mond. Er zijn echter een aantal foodbloggers die niet zo blij zijn met de receptensite, aldus Mic en Independent. Ze stellen dat Tasty hun recepten steelt zonder erbij te vermelden waar ze het vandaan hebben. En dat zorgt voor ophef.

Afgelopen donderdag, tweette Nieman Lab dat Tasty’s kookboek één van de meest verkochte kookboeken van het jaar is.

Daarop reageerde Kenji López-Alt, o.a. schrijver van de de bestseller ‘The Food Lab’ van de New York Times, in een tweet dat Tasty’s manager Ashley McCollum de content voor het boek gestolen heeft. De tweet is inmiddels verwijderd, maar is nog te zien in onderstaand screenshot.

Niet de eerste keer

En dat is niet de eerste keer dat mensen zeggen dat BuzzFeed de recepten voor Tasty steelt. In februari 2016 bleek ook dat ze de zogenaamde ‘Rainbow Heart Cookies’ van Eugenie Kitchen hebben overgenomen. Pas toen de volgers van Eugenie Kitchen in actie kwamen, werd na een tijdje toegevoegd dat het recept van Eugenie Kitchen komt.

Ook Nick Chipman, foodblogger op de populaire site Dude Foods, geeft aan dat BuzzFeed zijn ideeën heeft gestolen. Het viel hem voor het eerst op dat een recept voor een geweven bacon taco op BuzzFeed precies hetzelfde is als zijn eigen recept.

De temperatuur van de oven, baktijd en de uitleg over de manier van snijden en bakken waren exact hetzelfde als het recept op zijn blog. Later werd ook zijn recept voor bacon geweven met ijs ertussen gekopieerd door Buzzfeed. Zelfs de foto is precies van dezelfde kant genomen.

 

 

Eerst zei Chipman er niets over, maar zijn volgers bleven hem herinneren dat zijn recept gekopieerd was. Toen heeft hij toch een mail gestuurd. BuzzFeed reageerde dat ze geen idee hadden dat het gestolen was en bood hun excuses aan. Ongeveer een week later werd het veranderd, maar er werd nooit meer contact opgenomen met Chipman hierover.

Kenji López geeft aan dat BuzzFeed later toegaf dat ze zijn recept te hebben gestolen en dat het vaker voorkwam. Twee dagen later zou Ashley McCollum het echter weer ontkent hebben, als we zijn tweet moeten geloven.

Het ging om dit gerecht, dat López in 2011 op zijn blog plaatste. The Independent plaatste hier vorig jaar al een artikel over. Na alle ophef is er zelfs een petitie opgezet om BuzzFeed te boycotten.

Reactie

Jonah Peretti, CEO van BuzzFeed, reageert op alle ophef met dit artikel, waarin hij aangeeft hoe hij erover denkt en hoe sommige situaties ontstonden volgens hem. Chipman reageert hierop dat hij dit complete onzin vindt.

Het is voor foodbloggers moeilijk om hun content te beschermen omdat recepten meestal niet worden beschouwd als ‘intellectueel eigendom’. Je kunt geen copyright op jouw recept claimen, zoals zangers dat bij hun muziek kunnen doen. Dat maakt het voor foodbloggers extra moeilijk om gestolen recepten aan te kaarten. En zoals de website IP Watchdog aangeeft, kan je alleen patent krijgen op recepten die nieuw zijn en niet vanzelfsprekend.

“BuzzFeed hoeft alleen maar de makers te vragen of ze het mogen gebruiken en deze de credits te geven die ze verdienen”, geeft Chipman aan. “Dat is moreel gewoon het juiste om te doen.”

Kenji López geeft aan hoe hij denkt dat BuzzFeed ook met de situatie zou kunnen omgaan.

Nena is 21 jaar en studeert Journalistiek in Tilburg. Ze houdt zich graag bezig met schrijven, film en fotografie. Mensen denken vaak dat ze aan het dromen is, maar in werkelijkheid bedenkt ze dan geniale creatieve producten. Of wat ze gaat eten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.