Nu aan het lezen
Ze is al student ondernemer van het jaar en sleepte met haar startup de ASN Wereldprijs in de wacht. Het geven van een TedTalk staat nog op de bucketlist van Lotte Leufkens (25) en ook dat kan ze binnenkort afvinken.
Met haar start-up CloudCuddle staat Lotte in de finale van de TedXAmsterdamWomen Startup Award. De ondernemer en student Werktuigbouwkunde zal hier haar maatschappelijke businessconcept pitchen: CloudCuddle, een mobiele bedtent voor gehandicapte kinderen waardoor zij mee op vakantie kunnen met het gezin of bij opa en oma kunnen blijven slapen.
Het event is niet alleen ‘gaaf’ maar vooral handig voor de onderbelichte doelgroep van haar onderneming, zegt Lotte: “Ik wil heel graag spreken over de problemen van onze doelgroep. Mijn klantengroep is daar zelf niet toe in staat, wat mij tot hun spokesman maakt. Dat is heel tof.”
Lotte is mede-oprichter van CloudCuddle. Ze kan zich bijna niet voorstellen dat het bedrijf ontstond uit een schoolopdracht, zegt Lotte. Studerend aan de TU Delft hoorde ze van het probleem dat duizenden kinderen niet veilig kunnen logeren wegens het gebrek aan een goed bed. Het was de start van een enerverende zakentijd en een gloednieuwe vriendschap met mede-oprichter Francesca Lucas.
Dat was drie jaar geleden. Inmiddels rondt ze haar studie af en wilt ze groeien met haar bedrijf. Dat Lotte fanatiek is, kun je wel stellen. Ze vergelijkt ondernemen met topsport, iets wat ze deed aan het begin van haar studie. “Ik ben een bridger en was aangesloten bij NOC*NSF. Ik studeer al jaren doordat ik in mijn bachelor studievertraging op liep en deze onderneming er bij kwam. Ik zie een zekere overlap met topsport en ondernemen. Als ik iets doe, ben ik bloedfanatiek. Als ik zelf de regels zet, heb ik het aan mezelf te danken.”
Lotte wilt sneller méér bereiken met haar startup. Afgelopen jaar begon ze met gebruikerstesten. Met de prototypes reed zij met Francesca naar gezinnen met gehandicapte kinderen. Een bijzondere ervaring.
Lotte: “Als wij een bezoek hadden gebracht aan een gezin, hoorde we de dag erna hoe blij ze waren met de CloudCuddle. We kregen cadeautjes, flessen wijn. Ik vond dat heel bijzonder en dacht damn, het is zo’n groot probleem dat blijkbaar door niemand is opgepakt. Ik kan niet wachten hiermee fulltime aan de slag te gaan. Ik bedoel: wat voor betere baan kan je jezelf wensen?!”
Voor nu is het nog even dubbel werken: drie dagen in de week afstuderen en drie dagen werken. Dat komt neer op zo’n 60 a 70 uur per week. Best pittig, voor een uit de hand gelopen hobby zegt ze. Toch heeft het volgens Lotte voordelen dat ze nog student is. “Ik kan vrij goedkoop leven. Al het kapitaal kan in de startup. Ik heb het idee dat ondernemen minder risicovol is als je student bent. Ik maak er graag gebruik van.”
Het leukst aan ondernemen, vindt Lotte dat het niet voelt als werken. “Het vliegt alle kanten op: enorme highs wisselen af met enorme lows. Nee, door de drukte heb ik geen druk sociaal leven maar de vrijheid maakt alles goed. Van alle problemen die je tegenkomt moet jij het oplossen. Het is heel erg trial and error. Dat vind ik een hele fijne manier van leren. De zelfstandigheid, het zelf inrichten. Ik heb geen deadline voor iemand boven me, maar heb zelf de controle.”
Lotte spreekt donderdag 2 november op een event voor vrouwelijke ondernemers. Is gelijkheid iets waar zij over nadenkt? “Ik ben vaak de enige vrouw op dit soort evenementen. Ik denk dat het lastiger is voor vrouwen ergens hoog binnen te komen maar het vooroordeel ligt bij mannen én vrouwen. Daarnaast weet ik niet zeker of de verdeling in de ondernemerswereld 50/50 moet zijn. Ondernemen is risico nemen en instinctief gaat de vrouw voor veilig. Dat wil niet zeggen dat vrouwen niet moeten ondernemen, ik zeg meer dat het niet gek is dat het meer een mannending is.”
Ondanks de natuur van vrouwen, moeten zij niet ontmoedigd worden door mannen, zegt Lotte. Maar om dan maar met quota vrouwen te forceren, is weer een ander uiterste. “Ik vind het lastig: ik zou mezelf geen feminist noemen maar ben wel een vrouwelijke ondernemer. Ik heb daarvoor de ideale positie: ik ben jong en studeer nog. Ik heb nog niet de problematiek die vrouwen op een later leeftijd hebben, zoals het hebben van kinderen of een gezin.”
Om meer vrouwen in de ondernemerswereld te krijgen, zegt Lotte, zou je daarom als vrouw dit van jongs af aan moeten doen: anders wordt het op latere leeftijd een te grote horde. De hoeveelheid mannen kan ontmoedigen. Hoewel: dat heeft soms een voordeel, je valt op.”
Mocht Lotte de de Startup Award winnen dan weet ze wel wat het haar onderneming zou brengen. “In één woord: publiciteit. Aandacht voor het probleem van deze doelgroep. Dat is waarom ik meedoe. De problemen in deze marktgroep zijn ontzettend onderbelicht, terwijl oplosbaar. Bizar toch?”
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.