Nu aan het lezen
We weten dat het slecht voor ons is en toch zijn we verslaafd: suiker. Het zit in bijna alles dat we eten en drinken, of het nu een glas sinaasappelsap is of een chocolade kruidnoot (ja, het is eindelijk weer zover!).
We proberen de gekste diëten om het af te leren, maar toch weet suiker altijd weer zijn weg naar ons te vinden. De calorieën en gaatjes in je tanden houden je misschien niet tegen, maar wat dacht je van dit onderzoek? Wetenschappers in ons buurland België kwamen er namelijk achter dat er een verband zit tussen suiker en de groei van kanker tumoren.
Om te begrijpen hoe dit kan, is het eerst belangrijk om te weten hoe kankercellen werken. De meeste cellen in je lichaam krijgen namelijk hun energie van celademhaling. Dit is een proces waarbij verteerd voedsel in bruikbare moleculen wordt omgezet. Hierbij is veel zuurstof nodig om zo afvalstoffen als CO2 af te stoten. Bij kankercellen is dit niet het geval. Zelfs als er genoeg zuurstof is om glucose af te breken, halen kankercellen deze energie liever uit fermenterende suikers. Dit proces – bekend als het Warburg effect – zorgt ervoor dat suikers heel snel afbreken en het levert veel minder energie op.
Ook bij gisten worden suikers heel snel afgebroken. Om die reden onderzochten Belgische moleculaire biologen van het Vlaamse Instituut voor Biotechnologie (VIB) negen jaar lang gisten in een lab. Tijdens dit onderzoek ontdekten zij dat het fermentatie proces van gist – hetzelfde proces als bij kankercellen – tumor groei stimuleert.
Uit het onderzoek blijkt dat de meest voorkomende kankerveroorzaker, het ras-eiwit, agressieve tumoren voedt met zijn suikerinname. Wij zijn dus niet de enigen die van suiker houden. Suiker zorgt er dus voor dat bestaande kankercellen als het ware ‘wakker’ worden geschud. Hierdoor vermenigvuldigen en verspreiden de cellen zich sneller.
“De hyperactieve suikerconsumptie van kankercellen veroorzaakt een kwaadaardige cyclus. Hierbij wordt kanker ontwikkeling en groei continu gevoed”, vertelt bioloog Johan Thevelein van de Universiteit van Leuven.
Volgens de onderzoekers heeft de nieuwe ontdekking gevolgen voor verder onderzoek. De bevindingen van het onderzoek bieden namelijk nieuwe informatie voor oncologen. Met deze informatie kunnen zij wellicht de huidige dieet strategieën aanpassen voor kankerpatiënten. Toch is de strijd tegen kanker nog verre van voorbij. De onderzoekers weten namelijk nog steeds niet zeker waardoor de kankercellen zich zo gedragen.
Foto: Shutterstock
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.