Team van vluchtelingen doet dit jaar mee aan Olympische Spelen - Vance

Nu aan het lezen

Team van vluchtelingen doet dit jaar mee aan Olympische Spelen

Team van vluchtelingen doet dit jaar mee aan Olympische Spelen

Het is niet gebruikelijk voor spelers om tijdens de Olympische Spelen zonder de vlag van het land waarvoor ze spelen, het stadion binnen te lopen. Toch zal er dit jaar één team zonder nationale vlag zijn. Dit team zal bestaan uit atleten die gevlucht zijn uit hun land.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaf gisteren groen licht. Onder de 20 miljoen vluchtelingen die er op dit moment zijn, heeft het IOC 43 vluchtelingen geselecteerd. Hieruit zullen vijf tot tien atleten meedoen aan de Spelen in Rio in augustus 2016. Hiertussen zitten een Syrische zwemmer die nu in Duitsland woont, een Iraanse teakwondoër die nu in België woont en een Congolese judoër die nu in Brazilië woont.

De atleten zullen de vlag van het IOC dragen. Deze organisatie heeft eerder dit jaar bijna twee miljoen euro gedoneerd aan sportprojecten voor vluchtelingen. “We zijn allemaal geraakt door de omvang van deze vluchtelingencrisis. Door dit team te verwelkomen, willen we een hoopvol bericht sturen aan alle vluchtelingen in de wereld”, vertelt Thomas Bach, directeur bij IOC aan The Guardian.

De vluchtelingen zullen ook meedoen aan het brengen van het Olympisch vuur van de stad Olympia in Griekenland naar Rio in Brazilië. Een van de vluchtelingen zal de met het vuur rennen door een vluchtelingenkamp in Athene. Dit staat symbolisch voor Griekenland als bedenker van de Olympische Spelen, maar ook voor de poort naar Europa voor vluchtelingen.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.