Nu aan het lezen
Er zitten een hoop voordelen aan op jezelf wonen. Eén van de belangrijkste is misschien wel de vrijheid die je ineens hebt. Je hoeft je niet meer te verantwoorden, kunt zelf bepalen wat je eet, hoe laat, en met wie je dat doet. Ook al komen er ook wat andere dingen bij kijken, zoals je eigen was doen en zelf de boodschappen betalen. Toch weegt dit niet op tegen de voordelen, blijkt uit onderzoek. Want jongeren die weer terug naar hun ouders verhuizen, zijn vaak ongelukkig.
Het blijkt dat Europese jongeren steeds langer thuis blijven wonen. Maar liefst 42 procent van de 25 tot 30-jarigen woont nog bij hun ouders in Nederland. In 2010 was dit nog 38 procent. De oorzaken hiervan zijn vooral de hoge studiekosten en het gebrek aan betaalbare woonruimtes.
Toch zijn het vooral de mannen die langer thuiswonen. Kroatië spant hiermee de kroon: daar woont maar liefst 86 procent van de jonge mannen nog bij hun ouders.
Er zitten een hoop voordelen aan om juist wel op jezelf te gaan wonen, blijkt ook uit het onderzoek. Hiervoor werden 20.000 Amerikaanse jongeren onder de loep genomen. Daaruit bleek dat jongvolwassenen die eerder op zichzelf woonden minder depressief waren, in de meeste gevallen meer geld verdienden en al verder in het leven stonden dan de jongeren die nog thuis woonden.
In sommige gevallen moeten jongeren noodgedwongen weer naar hun ouderlijk huis verhuizen. Dat kan aanvoelen als een flinke stap achteruit. Je was inmiddels al zelfstandig en had alle vrijheid, dat ben je nu ineens weer kwijt. Dit kan zelfs behoorlijke effecten op je mentale gezondheid hebben.
Zo ontdekten de onderzoekers ook dat het een flinke mentale impact kan hebben wanneer deze jongeren weer terug naar hun ouders moeten verhuizen. Jennifer Caputo, leider van het onderzoek, vertelt dat economische- en sociale onafhankelijkheid peilers zijn die een succesvolle overgang naar volwassenheid aantonen. Als iemand deze doelen niet behaald, en dus weer thuis moet wonen, kan dat als falen voelen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.