Geen oplichting meer bij aankoop van tweedehands spullen dankzij deze app

Nu aan het lezen

Geen oplichting meer bij aankoop van tweedehands spullen dankzij deze app

Geen oplichting meer bij aankoop van tweedehands spullen dankzij deze app

Als je weleens tweedehands spullen koopt of verkoopt via bijvoorbeeld Marktplaats, dan weet je dat vertrouwen hier een grote rol in speelt. Zo ben ik een keertje flink opgelicht door neppe festivalkaartje te kopen via Marktplaats omdat diegene duizenden kaarten vervalst had. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer sneaky manieren om iemand (online) op te lichten. In 2016 zijn 46.500 aangiftes ontvangen wegens internetoplichting. Hier hoeven we ons tegenwoordig geen zorgen meer om te maken, dankzij de app Pakkie.

Boris Schellekens, oprichter van Pakkie, noemt het “een soort Tikkie, maar dan voor Marktplaats en andere verkoopsites”, vertelt hij tegen NOS. Met deze app stuur je een iDeal-betaallink naar de koper, en pas wanneer diegene het pakket heeft ontvangen, krijgt de verkoper het bedrag op zijn rekening.

Hoe werkt het?

Het werkt super simpel: je voert in de app het bedrag in dat je hebt afgesproken met de koper. Dit kan nu nog een bedrag tot 500 euro zijn. Daarna kun je een verzendmethode selecteren en kan er betaald worden via de betaallink. Deze link kun je naar de verkoper, die betaalt de verzendkosten en het afgesproken bedrag en vult zijn adresgegevens in.

Het is niet alleen veilig, maar ook makkelijk: als het bedrag betaald is, krijgt de verkoper een gefrankeerd verzendlabel met het adres van de koper erop. Die kan op het pakketje geplakt worden. Het bedrag voor de verkoper wordt twee dagen vastgehouden door Pakkie. Als de koper het pakketje niet goed heeft ontvangen, dan kan diegene binnen twee dagen fraude melden. Afhankelijk van het soort fraude wordt er bemiddeld of schakelt Pakkie justitie in. Zo weet je in ieder geval zeker dat je goed zit!

Kosteloos gebruiken

Dat het veilig is, is toch wel reden nummer één om deze app te gebruiken. En het mooie hieraan is dat je dit ook nog eens kosteloos kunt doen. Pakkie verdient aan de gefrankeerde verzendlabels, maar de onderneming moet wel heel wat gebruikers hebben om rendabel te zijn, laten zij weten. In de toekomst wil Pakkie verzenddozen aanbieden, waar de verkoper een klein bedrag voor moet betalen.

Het idee is overigens niet nieuw. Op Marktplaats kun je sinds november gebruik maken van betaalverzoeken, waarbij je de koper een iDeal-link kunt sturen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.