Waarom dit weekend het perfecte moment is om je huis op te ruimen

Nu aan het lezen

Waarom dit weekend het perfecte moment is om je huis op te ruimen

Waarom dit weekend het perfecte moment is om je huis op te ruimen

Als we de weergoden mogen geloven, belooft het dit weekend koud te worden. Maar om je nu bij wijze van protest in een dekentje te hullen? Mwah, daar hebben we hele winter al voor gehad.

Een idee: verruil je kijk-mij-eens-mooi-Netflix-kijken voor wat frisse voorjaarswind in je koppie én huis. Vandaag is het de Dag van de Aarde én over iets minder dan een week is het Koningsdag. Zie je hier een link? Het kan iets te maken hebben met je voornemen minder te kopen én meer te ontspullen.

Opruimtips van een pro

Door je nu al voor te bereiden op Koningsdag, is het mogelijk gehoor te geven aan je drang om op te ruimen en een gezellige dag te hebben.

Twijfel je nog of je niet gewoon 27 april op een rotgang door de straten wilt stommelen? Check dan nog even deze opruimtips. Wedden dat je het een goede optie vindt?

1. Stel jezelf een doel

Hoewel elke vrijmarkt behoorlijk vrij is, helpt het volgens enige strategie te werk te gaan. Als een gek je kast uitpluizen behoort niet tot de opties.

Stel jezelf de vraag: Ben ik op zoek naar de leukste catchy items in mijn huis zodat ik weer plek heb voor nieuwe catchy items? Of is het een kwestie van een bomvol huis of kledingkast en schoenen die je sinds de pubertijd al niet meer hebt gedragen en er nu eenmaal moet worden geleefd in je huis?

De vrijmarkt op Koningsdag schuwt geen enkele categorie spullen: heb je overtollig veel koffiemokken, lelijke wijnglazen of oud kinderspeelgoed? Geen probleem: neem mee, neem mee. Maar kijk dus wel even of je gaat voor de pareltjes in je interieur of gewoon af wilt van een heleboel ‘meuk’.

2. Pleur niet alles zomaar neer

Afhankelijk van je type spullen, loont het ze een beetje leuk te presenteren op de markt. Verkoop je kleding, vermeld er dan de maat bij. Hang de stukken op of leg ze duidelijk zichtbaar neer voor het publiek. Een waslijn, gespannen tussen twee bomen bijvoorbeeld, is ook een prima middel om je spullen te etaleren.

3 Troep = troep

Dat gezegd hebbende: Wie de zolder opruimt en daarmee geld wilt verdienen op de vrijmarkt, doet er goed aan te bedenken dat wat in je eigen ogen troep is, dat vaak ook voor een ander is. Trouw schreef het al een paar jaar geleden: ‘Vergeelde shirtjes, afgelebberde teddyberen, puzzels waar stukjes van missen: laat het achterwege.’

4. Gooi alles wat je in meervoud hebt, weg

Een goede manier om te beginnen met opruimen, is door spullen weg te gooien die je in tweevoud hebt, zegt online ondernemer en fervent minimalist Kevin Wells. “Het dupliceren van dingen was iets wat ik deed, en waartoe ik nog de neiging heb.”

Denk aan twee computers, meerdere fietsen en twee of meer jassen. Een blik op je huis geeft gegarandeerd weg dat je a. een enorme hoeveelheid handdoeken bezig en b. bestek hebt voor een weeshuis. Volgens Kevin Wells allemaal echt niet nodig.

5. Heb geen spijt

Je zit in je huis, omringd door stapels kleren, knuffels en boeken en begint opeens na te denken. Ga ik deze spullen niet missen? Ga ik ze niet ooit nog gebruiken? Nee. Ho. Stop. Tenzij zich in vijf minuten na het opruimen een post-opruim depressie manifesteert, is het een goede keuze je junk te stoppen in de trunk.

Kevin verwoordt het stukken beter: “Met elke ding dat door je deur verdwijnt, maak je je leven makkelijker.” Praktisch gezien is het weer één ding minder dat je hoeft weg te gooien en één ding meer, waarmee een ander iets kan.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.