Koningsdag vier je digitaal met Woningsdag en Kingsday VR

Nu aan het lezen

Koningsdag vier je digitaal met Woningsdag, Kingsday VR en Willie in je Woonkamer

Koningsdag vier je digitaal met Woningsdag, Kingsday VR en Willie in je Woonkamer

De coronacrisis gooit bij veel evenementen roet in het eten, zo ook voor Koningsdag 2020. Dit jaar hebben we geen groots festijn met de koning die een stad bezoekt, een grote rommelmarkt en diverse festivals. Tenminste, niet in de fysieke wereld. Maar digitaal valt deze feestelijke dag gelukkig niet in het water. Online kun je op 27 april namelijk alsnog feestvieren!

Er zijn namelijk diverse evenementen het leven in geroepen om Koningsdag toch nog leuk te maken. De Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen maakt van 27 april bijvoorbeeld Woningsdag, met een programma dat je vanuit huis kunt volgen. De dag begint met luidende kerkklokken en het zingen van het volkslied, maar je kunt ook meedoen met de digitale kleedjesmarkt. Dit is een speciale vrijmarkt op het internet, zodat je toch de rommelmarkten af kunt struinen. Hoe dat er precies uit gaat zien, is echter nog onbekend.

Daarnaast is er een programma voor kinderen tot 12 jaar. Zij kunnen een verhaal of een gedicht schrijven over hun belevenissen tijdens de coronacrisis, die vervolgens omgezet moeten worden in een monument voor later. Ook is er een online les genaamd ‘ik ben een koning’, waarmee kinderen gestimuleerd worden een actie te bedenken om een ander te helpen.

Willie in je Woonkamer

Koningsdag kan natuurlijk niet voorbij gaan zonder een lekker biertje te hebben gedronken. Zeker niet als je bedenkt dat onze koning ooit de bijnaam ‘Prins Pils’ had. Maar de horeca is dicht, dus dat biertje moet je wel zelf bij een winkel op de kop tikken. Of je kiest voor Willie in je Woonkamer: een initiatief waarbij je lokaal bier kunt kopen én de horeca kunt steunen.

Willie in je Woonkamer laat je namelijk het Prins Pils Pakket aanschaffen – mits je in Utrecht, Leiden of Delft woont. Dat pakket bestaat uit lekkere, lokaal gemaakte biertjes die je op Koningsdag kunt drinken en alle opbrengsten gaan naar de horeca. Ook wordt er een programma opgezet voor deze dag, dat je vanuit huis – met bier dus – kunt volgen. Je kunt toffe opdrachten doen, meedoen aan een virtuele kroegentocht via Zoom en daarmee dus ook genieten van de beste feestjes.

Kingsday VR

Heb je zin in een echt groot feestje en baal je nu als een stekker dat de Kingsday-festivals afgelast zijn? Dan biedt Kingsday VR de oplossing. Dit is namelijk een live festival in virtual reality, wat betekent dat jij het vanuit je eigen woonkamer kunt bijwonen. Tussen 8 en 11 uur ’s avonds wordt de virtuele Dam onveilig gemaakt met live optredens van allerlei artiesten én kun je de virtuele koning de hand schudden (want in de virtuele wereld mag dat nog wel). Daarnaast kun je bungeejumpen onder touw en natuurlijk kun je genieten van een lekker biertje.

Voor het evenement moet je wel een kaartje kopen, wat nu nog voor 7,50 kan. Alle opbrengsten gaan naar de Voedselbank Nederland, dus je draagt direct bij aan een goed doel. Andere vereiste is natuurlijk dat je een virtualrealitybril hebt. Heb je die niet? Dan kun je het evenement alsnog volgen via een livestream.

Bij het evenement zit wel een kleine kanttekening. Volgens de website wordt er op 10.000 virtuele aanwezigen gerekend, wat uniek is. Tot nu toe zijn er namelijk niet meer dan 285 mensen tegelijkertijd in een VR-omgeving geweest. De kans bestaat dus dat er wat problemen ontstaan tijdens het festival, omdat er ontzettend veel mensen tegelijkertijd aanwezig zijn.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.