Activiteiten Koningsdag 2017: 4 plekken waar je morgen naar toe kunt

Nu aan het lezen

4 plekken waar je dit jaar naar toe kunt voor een onvergetelijke Koningsdag

4 plekken waar je dit jaar naar toe kunt voor een onvergetelijke Koningsdag

Tegen de tijd dat je je inleest om plannen te maken voor Koningsdag is half openbaar Nederland al gekoloniseerd door zwarte tape ter ere van de talloze vrijmarkten. Een verrukking, heus. Ware het niet dat je absoluut geen zin hebt in spullen sjouwen terwijl je hoofd uit elkaar ploft van de nacht ervoor. Of dat je handen juist even rust willen na een paar dagen te hebben gewerkt.

Welnu, er zijn genoeg alternatieven voorhanden.

1. Slenteren in de Jordaan – en het Wilhelmus zingen

koningslied

Ieder jaar is het een gekkenhuis in de Jordaan. Op de kruising van de Westerstraat en de Eerste Anjeliersdwarsstraat staat een podium met livemuziek. En natuurlijk is het ieder jaar weer een verrassing welk lid van de koninklijke familie de eer krijgt om op de gevel van de Blaffende Vis (nr. 118) te hangen. De belangrijkste leden van de koninklijke familie zijn de afgelopen jaren uitgebreid aan bod gekomen, In 2014 sierde koningin Maxima met ‘Wrecking Ball’ het vier-verdiepingen-tellende pand.

Het Parool tipt: Ook op z’n vijfde jubileumeditie gaat Kingsland Festival samen met bezoekers volgende week proberen het wereldrecord volkslied zingen te verbreken. Het festival dat op verschillende locaties in vijf steden plaatsvindt, waaronder het plein voor de RAI, roept bezoekers – men verwacht er 150.000 – op om om zes uur ’s avonds gezamenlijk het Wilhelmus aan te heffen.

‘Hosts’ van het gebeuren zijn de Nederlandse dj’s Sunnery James & Ryan Marciano, die via een livestream op grote schermen in alle steden tegelijk te zien zijn. Voor het festival in Amsterdam, waar onder meer Tiësto, Martin Garrix en Don Diablo draaien, zijn nog kaarten.

2. Spullen kopen in Utrecht (en vervolgens met de voetjes in het zand)

activiteiten koningsdag 2017

Wat de één een prul vindt, is voor de ander een schat, en Koningsdag is de dag bij uitstek om op koopjesjacht te gaan. De enige echte vrijmarkt vind je zoals ieder jaar in Utrecht. Die begint vanavond al om 18:00 uur en gaat -weer of geen weer- door tot morgenavond.

De vrijmarkt is zo groot dat er geen einde aan lijkt te komen als je er overheen slentert. En naast een heleboel zooi, kun je er vaak ook serieus toffe dingen kopen. Zoek je bijvoorbeeld nog een klassiek album op vinyl? De kans is heel groot dat er ergens op de Utrechtse vrijmarkt een verkoper is die hem heeft. De truc is vooral om diegene te vinden tussen de duizenden kraampjes en kleedjes.

Als je genoeg over de Vrijmarkt hebt geslenterd is het tijd om te relaxen. Daarvoor moet je net buiten het centrum zijn. Op Strand Oog In Al organiseert Soia namelijk ‘Koningsdag in het Zand’. Het is ook één van de weinige gratis feestjes die na 18:00 uur nog doorgaat in Utrecht. Jammer dat het geen strandweer is…

Een fijn overzicht van de Koningsdagfeestjes in Utrecht vind je hier.

3. Dansjes in Eindhoven

Willem-Alexander

Wat veel mensen niet weten, is dat Eindhoven één van de gezelligste steden van Nederland is tijdens Koningsdag. Waar de grote feesten in het centrum van Amsterdam de laatste jaren zijn verdwenen, is er in Eindhoven nog steeds genoeg te doen. Het was sowieso altijd al de plek waar heel jong Zuid-Nederland heentrok om Koningsdag te vieren.

Er zijn een heleboel fijne feestje in Eindhoven. Zo is er Royal Dutch op het Stadshuisplein en Orange Juice op het Clausplein. Ook de creatieve hotspot Strijp-S, vlak buiten het centrum, is de moeite waard dankzij KING-S. De toegang is overal gratis.

Een overzicht van alle feesten en andere activiteiten in Eindhoven vind je op de speciale site Eindhoven is King.

4. In bed blijven en Netflix kijken

Netflix The Crown

Dansen en biertjes doen in de zon bij 20 graden zit er dit jaar niet in. Met de voorspelde regen en een maximuma-temperatuur dit net boven de 10 graden komt, hoef je je niet schuldig te voelen als je gewoon lekker thuis blijft.

Haal vandaag alvast oranjetompoucen bij de Hema, zorg voor een drankje en installeer alvast de Thuisbezorgd-app op je telefoon (die is oranje!). Morgenochtend knal je Netflix aan en vier je de verjaardag onze koning door een nieuwe serie uit te kiezen die in één keer helemaal uit te kijken.

Wel belangrijk om te zorgen dat niemand anders je bed heeft geclaimd voor morgen…

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.