De 15 beste films en series over royalties die je deze Koningsdag wilt zien

Nu aan het lezen

De 15 beste films en series over royalties die je deze Koningsdag wilt zien

De 15 beste films en series over royalties die je deze Koningsdag wilt zien

Of je nu fan bent van het Koningshuis of niet; het feit dat 27 april een vrije dag is, biedt veel mogelijkheden. Je bent wellicht tot in de middag druk bezig om je kater enigszins behapbaar te maken of de biertjes stromen weer kwistig op een of ander feestje. Maar Koningsdag is ook ideaal om aan te rommelen, struinen door de stad of gewoon eens eindelijk te tijd nemen voor een goede film of serie.

Om in goede sferen te blijven, maakten we een selectie van al het moois dat je over koningshuizen kunt bekijken. Denk aan dramatische kostuums, onverschrokken vechtlust maar vaker een verhaal over de humane kant van het koningshuis. Want ook zij zijn uiteindelijk maar mensen.

1. The Crown

In The Crown volg je de 25-jarige Queen Elizabeth II, die de zware taak op zich moet nemen om het Britse koninkrijk te leiden. Dit seizoen is de eerste van zes, waarin de koningin gevolgd wordt gedurende haar leven. Het verhaal begint in 1947. De eerste tien afleveringen zijn te zien op Netflix en duren elk een uur. De serie behaalt een 8,8 op IMDB dus dat belooft veel goeds.

2. Kingdom of Heaven

Deze donkere blockbuster over een turbulente periode in de geschiedenis wordt gedoopt tot dé film over kruisvaarten. En hoewel er flink wat vragen bestaan over de historische accuraatheid van het verhaal, smullen we nog steeds van de combinatie van liefde, macht en overlevingsdrang.

De film gaat over de jonge wapensmid Balian (Orlando Bloom) die na de dood van vrouw en kind een teruggetrokken bestaan leeft in een armtierig Frans dorpje. Op een dag krijgt hij het bezoek van ridder Godfrey van Ibelin (Liam Neeson). Hij vertelt hem dat hij zijn natuurlijke vader is en vraagt hem mee naar het Beloofde Land. Balian maakt een keuze die niet alleen zijn hele leven verandert.

3. The Other Boleyn Girl

De zusjes Anne en Mary Boleyn strijden in dit zwoele drama om het hart van de losbandige koning Henry VIII waarna de spanningen hoog oplopen. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Natalie Portman, Scarlett Johansson en Eric Bana. Regisseur Justin Chadwick baseerde defilé op het gelijknamige boek van Philippa Gregory. De film is te zien op Netflix.

4. Marie Antoinette

Marie Antoinette is een biografisch-historische film uit 2006 van de hand van Sofia Coppola. Het verhaal met Kirsten Dunst in de hoofdrol is gebaseerd op dat uit de biografie ‘Marie Antoinette’ van Antonia Fraser over Marie Antoinette van Oostenrijk. Los van de boeiende verhaallijn – de 19-jarige Marie Antoinette wordt koningin van Fankrijk – is het qua kostuums en pruiken smullen geblazen. De film kreeg hiervoor een verdiende Academy Award voor beste kostuums

5. The Queen

De rol van Queen Elizabeth II is al meerdere keren vertolkt maar nooit zo ijzig en realistisch als in The Queen uit 2006. We maken kennis met de Britse koningin in de nasleep van princes Diana’s dood. Feiten en fictie lopen in elkaar in deze film over de langstzittende vorst ter wereld.

6. Elizabeth

Een met een Oscar bekroond verhaal over macht en de prijs die de jonge koningin Elizabeth I hiervoor moet betalen in de vorm van haar geluk. Grandioos vertolkt door Cate Blanchett, die voor deze kaskraker een Golden Globe won voor beste actrice (en nog héél veel andere prijzen en nominaties).

7. Elizabeth: The Golden Age

Deze film uit 2007 is het vervolg op Elizabeth uit 1998. Met een net zo grandioze Cate Blanchett die inmiddels volwassen is. Ze krijgt meerdere crisissen te verduren tijdens haar bewind.

7. The King’s Speech

Colin Firth speelt de charmante, stotterende koning George VI die een logopedist inschakelt om van zijn probleem af te komen en het land te leiden. Lukt het hem een toespraak te houden?

8. En Kongelig Affäre

Een Deens koningsdrama met een fantastische cast dat niet in dit rijtje mag ontbreken. De film gaat over een jonge koningin (Alicia Vikander) die trouwt met een gestoorde koning maar in het geniep verliefd wordt op haar arts (Mads Mikkelsen). Een romantisch drama over een ontketenende revolutie die een land voor eeuwig verandert.

9. Mrs Brown

Een fijne film uit 1997 over Koningin Victoria van Engeland die kampt met een depressie na de dood van haar man. Ze trekt zich tot ongenoegen van het volk terug. Haar bediende, Brown, die haar aanbidt, zorgt voor jeu in haar leven. De intieme relatie zorgt voor een schandelijke situatie en leidt tot iets wat nog het meest lijkt op een koninklijke ramp.

10. Diana

Oké, we geven toe: we zijn gek op het Britse koningshuis. Maar met zoveel spanning en intriges is er ook behoorlijk wat om uit te putten als filmmaker. Neem nou Diana.

De film gaat over de laatste twee jaar van het leven van prinses Diana en de geheime liefdesrelatie die ze had met hartchirurg Dr. Hasnat Khan tot het tragische auto-ongeluk waarbij ze stierf samen met Dodi Al-Fayed in Parijs. De film heeft bij voorbaat als een gruwelijk einde maar is desalniettemin een fantastisch verhaal over de liefde.

11. Cleopatra

Talking about klassiekers: Cleopatra uit 1963.

Je vraagt je op dit moment vast af: waar zijn de films over het Nederlandse koningshuis? Welnu: hier. Minstens zo tof en herkenbaar (en een goede besteding van een anders druilerige Koningsdag)

12. De Troon

Een zesdelige mini-serie over onze eerste drie koningen Willem I, II en III. De tv-serie gaat over de verleiding van de macht, eenzaamheid, heroïek, het ontstaan van Nederland en huiselijk geknetter. Een aanrader voor elke liefhebber van het koningshuis.

13. De prins en het meisje

Tweedelige mini-serie over de liefde tussen Mabel Wisse Smit en prins Friso van Oranje. Een liefde die, nog voor ze goed en wel bestaat, op de proef wordt gesteld door de eisen van de buitenwereld.

14. Beatrix onder vuur

Een vierdelige Nederlandse televisieserie uit 2012 over het leven van Beatrix der Nederlanden. De serie geeft een geloofwaardig kijkje in het leven van onze voormalige koningin.

15. Prins Bernard Schavuit van Oranje

Dramaserie over meer dan alleen het turbulente leven van een prins-gemaal. Binnen de Koninklijke familie is er eigenlijk geen spraakmakender figuur te bedenken dan prins Bernhard. Bernhard vertelt het verhaal van zijn leven.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.