Zara heeft een nieuwe online shopping-tool die al je maatproblemen oplost - Vance

Nu aan het lezen

Zara heeft een nieuwe online shopping-tool die al je maatproblemen oplost

Zara heeft een nieuwe online shopping-tool die al je maatproblemen oplost

Er valt veel te zeggen over de Spaanse kledingketen Zara. Om te beginnen met het slechte nieuws: de omstandigheden waarin de kleding wordt gemaakt zijn niet altijd goed. In 2016 werd de fabriek die de kleding produceert voor onder meer Zara, Mango en Marks & Spencer zelfs nog beticht van mensonterende omstandigheden waarin werknemers – ook kinderen – moesten werken.

Er zijn meer argumenten waarom fast fashion de wereld naar de knoppen helpt. Maar het dragen van louter ecologisch verantwoorde stukjes kleding is voor maar weinig mensen weggelegd. Wel heeft iedereen een keuze de hoeveelheid kleding te beperken tot een minimum. Opteer voor meer bewust winkelen waarbij je gehoor geeft aan het credo liever één goed stuk dan drie ‘zo zo’ (al is dit meer om de naden en kieren van je overvolle kledingkast te sparen).

Oplossing

De kleding van Zara is veel gemaakt voor petite Spaanse mannen en vrouwen, daarom kunnen Nederlanders vaak rekenen op een large terwijl hun normale maat ergens rond de M schommelt. In een winkel is dat geen probleem, dan neem je één kledingstuk in meerdere maten mee naar je schelverlichte pashokje. Om het probleem online te voorkomen moest je gebruikmaken van een maattabel. En laten we eerlijk zijn: maar weinig mensen doen dat.

Om ervoor te zorgen dat de kleding die je koopt niet alsnog achterin je kast verdwijnt, komt Zara online met een ideale oplossing. Zo één waardoor je niet 10 kledingstukken bestelt in vijf maten omdat je werkelijk geen idee hebt of je dit keer een S’je bent of een schriele L.

Hoe? Heel eenvoudig.

1. Zodra je een kledingstuk ziet die je blieft, klik je op het blauwe vraagteken icoon onder de tekst ‘Wat is mijn maat?

2. Vervolgens vul je je lengte en gewicht in – eerlijkheid hier is key – en dan berekent Zara welke maat het beste bij je past. Dit verschilt per kledingstuk omdat we nu eenmaal niet in een one size fits all wereld leven.

3. Er komt per kledingstuk te staan hoeveel mensen per maat het kledingstuk hebben teruggebracht. Een fijn staaltje wetenschap om ons te overtuigen van jawel, méér kleding – maar ook bétere kleding.

Geniet ervan!

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.