Breaking: Titanic mogelijk niet gezonken door ijsberg, maar door brand - Vance

Nu aan het lezen

Breaking: Titanic mogelijk niet gezonken door ijsberg, maar door brand

Breaking: Titanic mogelijk niet gezonken door ijsberg, maar door brand

We kennen het tragische verhaal over het zinkende zeeschip de Titanic allemaal. De frontale botsing met de ijsberg gebeurde 104 jaar geleden, maar is deze botsing wel de oorzaak geweest van het zinkende schip? In een nieuwe documentaire wordt er nieuw bewijs getoond en blijkt dat het schip mede gezonken is door een grote brand in de romp.

In de documentaire ‘Titanic: The New Evidence’, gemaakt door de Ierse journalist Senan Molony, wordt er beweerd dat drie weken voordat het schip vertrok er een brand was ontstaan in een hoge bunker naast één van de machinekamers van het schip. Hierdoor was de romp flink beschadigd, maar de brand werd stilgehouden en het schip vertrok alsnog richting New York vanuit Southampthon, Engeland.

Molony doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar het gezonken schip en stuitte tijdens zijn onderzoek op deze eventuele oorzaak. Zijn bewering kon worden gecheckt bij een ongepubliceerd fotoalbum met foto’s van het schip, net voordat hij begon aan zijn afvaart.

Op deze foto’s was een meterslange zwarte brandplek te zien aan de linkerkant van de Titanic, dichtbij de plek waar het schip is gebotst met de ijsberg.

Kapitein

Zelfs de kapitein van het schip wist van de brand, maar koos ervoor om toch te gaan varen aangezien het in die tijd alleen maar financiële problemen zou opleveren als het schip vertraging had. Bovendien werd het schip gezien als onzinkbaar, dus vertrouwde zij erop dat de brandplek geen gevolgen zou hebben.

Tijdens het moment van inschepen en vertrek lag het schip met de brandplek naar de zee toe, zodat de gasten en mensen aan de kant het niet konden zien.

Kritiek

Experts hebben kritiek op de theorie van Molony; ook al was de brand bekend geweest, het schip had toch wel gezonken.

“Wanneer de Titanic de ijsberg raakte op 14 april 1912 ontstond er 90 meter aan schade met grote gaten in de wand. Er kwam teveel water in het schip terecht, waardoor het uiteindelijk zonk”, zegt David Hall, veelvuldig onderzoeker naar de Titanic. “De eerdere brand heeft dit proces misschien versneld, maar het schip zou hoe dan ook zinken.”

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.