Toe aan een nieuw dieet? Denk jezelf dan dun, zeggen wetenschappers - Vance

Nu aan het lezen

Toe aan een nieuw dieet? Denk jezelf dan dun, zeggen wetenschappers

Toe aan een nieuw dieet? Denk jezelf dan dun, zeggen wetenschappers

We weten dat er een heleboel bizarre soorten diëten zijn. Van detoxen tot een crash dieet en minder suiker eten. Maar nu is daar toch wel een heel bijzondere vorm bij gekomen, als we de wetenschappers moeten geloven. Het zou namelijk mogelijk zijn om jezelf dun te denken. Met gedachte oefeningen leer jij om jezelf beter in de hand te houden, blijkt  uit onderzoek van de universiteit van Plymouth.

Hoe werkt dit?

De methode heet FIT, hoe toepasselijk, en staat voor Functional Imagery Training. Het begint allemaal bij het maken van een positieve voorstelling. Denk bijvoorbeeld aan hoe goed het voelt om in de sportschool te staan en hoe trots je bent als je dat taartje afslaat.

De universiteit voerde twee onderzoeken uit over de effecten van de FIT-therapie. In 2018 werd het laatste onderzoek uitgevoerd. Hierbij werden de deelnemers in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg FIT-therapie, de mensen in de andere groep kregen motiverende gesprekken.

Na zes maanden bleek dat de deelnemers uit de groep die FIT-therapie kreeg, gemiddeld vier kilo meer waren afgevallen. Daarnaast was hun taille met gemiddeld zeven centimeter afgenomen. In de andere groep was er gemiddeld 0,74 kg afgevallen en was de taille gemiddeld met twee centimeter afgenomen.

Het verschil

Het grote verschil van de twee methodes is dat de ene groep alleen maar gesprekken voerden. De deelnemers die de FIT-therapie kregen, moesten doelen voor zichzelf stellen over gewenste gedragsveranderingen. Daarbij werden ze gestimuleerd om dit gedrag meerdere keren per dag voor te stellen. Hoe preciezer de voorstelling was, hoe beter het werkt, zeggen de bedenkers van de therapie.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.