Instagram toont geen berichten over plastische chirurgie aan minderjarigen

Nu aan het lezen

Instagram toont geen berichten over plastische chirurgie meer aan minderjarigen

Instagram toont geen berichten over plastische chirurgie meer aan minderjarigen

Je ziet het tegenwoordig overal wel: reclame voor dieetproducten en plastische chirurgie. Een deel van dit soort reclames zijn relatief onschuldig, maar er zijn ook reclames die wel erg miraculeuze dingen beloven. Instagram heeft dan ook een nieuw beleid ingesteld voor dergelijke advertenties en berichten, schrijft de Londen Evening Standard.

Het eerste deel van het nieuwe beleid is vrij eenvoudig: ben je nog geen achttien jaar oud, dan zie je geen advertenties voor dieetproducten of plastische chirurgie. Dat klinkt misschien overdreven, maar diverse activisten wijzen er op dat er ook mensen zijn die bijvoorbeeld vechten met een eetstoornis. Voor hen kunnen dergelijke berichten op zijn zachtst gezegd vervelend zijn.

“Als iemand die voor het overgrote deel van mijn jeugd gevochten heeft met een eetstoornis, ken ik de slechte kant van de dieet- en detox-industrie en heb ik daaronder geleden”, aldus actrice en activist Jameela Jamil (bekend van onder meer The Good Place). De actrice zegt dan ook blij te zijn met het nieuwe beleid.

Maar Instagram gaat nog een stap verder. Berichten die een “miraculeuze claim” maken over een bepaald dieet of producten om af te vallen en gelinkt zijn met een commercieel aanbod, worden helemaal verwijderd. Dit zijn bijvoorbeeld berichten over diëten die claimen dat iemand “heel snel 5 kilo” is kwijtgeraakt, met een kortingscode.

Influencers

Het nieuwe beleid gaat grote gevolgen hebben. Berichten over dieetproducten en bepaalde soorten plastische chirurgie worden namelijk steeds populairder, ook onder influencers. Kim en Khloe Kardashian en Kylie Jenner promoten bijvoorbeeld regelmatig dieetproducten. Maar voor hen gaan geen uitzonderingen gelden, vertelt de public policy manager van Instagram, Emma Collins.

“Als een Instagram-bericht van een Kardashian in het beleid van het promoten van de verkoop van dieetproducten of plastische chirurgie, dan wordt het verwijderd. De Kardashians zijn mensen waar we mee moeten blijven praten, ze worden op de hoogte gesteld van de verandering.”

Overigens geldt het beleid niet alleen op Instagram, maar ook op Facebook.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.