Tech Thursday: Zo maak je zelf een template voor je Instagram Stories

Nu aan het lezen

Zo maak je zelf een unieke template voor je Instagram Stories

Zo maak je zelf een unieke template voor je Instagram Stories

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Instagram blijft maar groeien en de kans is groot dat ook jij met enige regelmaat foto’s en Stories plaatst op het sociale medium. Maar misschien heb je je Stories altijd wel wat extra’s willen geven. Een geheel eigen, uniforme look die steeds weer terug komt. Dan heb ik goed nieuws voor je: dat kan!

Er bestaat namelijk zoiets als templates voor je Instagram Stories. Die kun je op diverse websites downloaden, maar je kunt ze ook helemaal zelf maken. Die templates zijn eigenlijk niets meer dan vooraf gemaakte plaatjes die voldoen aan de richtlijnen van de Stories, die je zelf eenvoudig aan kunt passen.

Om even een idee te geven: je kunt bijvoorbeeld een standaard uiterlijk hebben voor de quotes die je graag in je Stories wil delen. Denk aan een achtergrondkleurtje, een bepaald lettertype en kleurtjes die je gebruikt in de tekst. Of misschien wil je wel standaard een randje om een foto heenzetten. En dat is waar een template bij komt kijken.

Maak je eigen template

Nu klinkt het misschien heel moeilijk om zelf een template te maken, maar dat valt eigenlijk wel mee. Om te beginnen wil je nadenken over welk lettertype(s) je gaat gebruiken, welke kleuren en of je nog een standaard achtergrondje wil gebruiken. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil!

Vervolgens moet je de template natuurlijk maken. Dit kan bijvoorbeeld met Canva, dat zelfs een optie hiervoor heeft. Klik simpelweg op ‘Instagram Story’-optie op de voorpagina en je krijgt een leeg canvas met de juiste afmetingen. Vervolgens kun je zelf een ontwerpje kiezen, evenals kleurtjes, lettertypen en meer. Gebruik je liever je eigen foto’s? Dan kan dat ook!

Nu kun je er hier voor kiezen om direct een volledig plaatje te maken en die zo in je Story te zetten. Er zijn echter ook mensen die liever een basis maken, die ze in Instagram zelf aanvullen met de juiste content. Denk bijvoorbeeld aan To Do-lijstjes: je maakt de basis in bijvoorbeeld Canva, zet die op je telefoon en vult de taken in als je de Story maakt.

Tech-Thursday-Instagram-Stories-templates
Het eerste plaatje maakten we compleet in Canva. De tweede is een basis, die we op Instagram zelf invulde (zie het plaatje helemaal rechts).

Andere apps

Natuurlijk is Canva zeker niet de enige optie om templates te maken voor je Instagram Stories. De app Unfold (voor iOS en Android) laat je bijvoorbeeld diverse randjes en teksten toevoegen aan je foto’s. Daardoor geef je ze een net iets ander uiterlijk, waarbij je zelf steeds dezelfde kleuren en tekststijlen aan kunt houden. De templates zijn erg minimalistisch, maar wel eenvoudig te maken.

Unfold-Instagram-Stories

Verder zijn er nog apps als InShot (voor iOS en Android), waarmee je een achtergrond toe kunt voegen aan je video’s en foto’s. Handig als je bijvoorbeeld een video hebt die te breed is voor een Story. Geef simpelweg aan dat je het formaat voor een Story moet hebben, voeg je video toe en kies de achtergrond die je zelf wilt. De video kun je nog schalen en positioneren.

En mocht je je eenvoudige foto’s wat extra’s willen geven met geanimeerde tekst, dan kun je Hype Type (alleen voor iOS) gebruiken. Hierin zitten verschillende typografie-opties, die allemaal geanimeerd zijn. Zo geef je je foto’s snel iets extra’s!

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.