Twintig jaar The Sims: waarom het spel zo populair werd - Vance

Nu aan het lezen

Twintig jaar The Sims: waarom het spel zo populair werd

Twintig jaar The Sims: waarom het spel zo populair werd

Geloof het of niet, maar het is alweer twintig jaar geleden dat The Sims voor het eerst op de markt verscheen. Inmiddels heeft vrijwel iedereen het spel ooit eens gespeeld, en uitgever EA heeft dan ook een ongekend succes in handen. Maar waarom is het spel eigenlijk zo populair? Waarom spelen we het zo graag?

Je huis nabouwen, jezelf tussen karakters uit je favoriete serie zetten, tientallen huwelijken beginnen, honderden manieren vinden om iemand te vermoorden en stapels aan verhalen bedenken: het is allemaal mogelijk in The Sims. In dit spel maak je een karakter, een Sim, en zet je hem of haar neer in een digitale wereld. Je kunt alles nabouwen wat je wil, doen wat je wil en alle fantasieën uitspelen.

En dat doen we dus ook massaal: het nieuwste deel van het spel – The Sims 4, uit 2014 – heeft maar liefst 20 miljoen spelers, meldde Venturebeat vorige week.

Waarom is het zo populair?

Een belangrijke reden dat het spel zoveel spelers heeft, is juist dat je alles kunt doen wat je wil. The Sims geeft je het idee dat je alles in het leven kunt aansturen, zelfs de dingen waar je in het echte leven lang niet altijd controle over hebt. Je kunt doen met je huis wat je wil, zelf kiezen hoe het met je carrière gaat en bepalen welke relaties je wel en niet aan gaat. Niets staat dus vast, jij hebt de volledige controle.

“Iedereen krijgt de kans om karakters te maken die reflecteren hoe we zelf zijn, waar we op hopen, waar we over dromen en waar we bang voor zijn. Dat is een erg krachtige ervaring”, verklaarde psycholoog John Suler ooit.

Het spel geeft je zelfs een serie kansen, kansen die we in de afgelopen twintig jaar niet hadden. Tijdens de recessie werd duidelijk dat een baan vinden moeilijk kon zijn en dat je mogelijk met een flinke studieschuld zou zitten. Maar in The Sims typ je simpelweg “motherlode” en krijg je een zak geld. In het spel ben je nooit werkloos – tenzij je dat wil zijn – en zit het leven vol met kansen. Alles is mogelijk, altijd.

Bovendien zijn er geen vooroordelen over gender, geslacht, leeftijd of achtergrond. Het is een discriminatie-vrije wereld, waarin iedereen kan zijn wie hij of zij is. Zelfs de loonkloof bestaat niet en kleding is altijd in elke maat beschikbaar.

Je bent niet raar als je moord

Een ander belangrijk onderdeel van The Sims is om allerlei Sims te vermoorden. De meest bekende mogelijkheid is om het trapje weg te halen uit het zwembad – wat we allemaal wel eens hebben gedaan – maar er zijn talloze andere manieren. Je kunt geëlektrocuteerd worden, geraakt worden door bliksem, sterven aan een gebroken hart of gewoon overlijden omdat je zo oud bent geworden.

Grappig genoeg komt ook dit populaire onderdeel terug op die keuzevrijheid. En hoewel het ietwat luguber is, is het volgens psychologen ook erg normaal dat we op een killing spree gaan. “Mensen zijn mogelijk gewoon nieuwsgierig naar wat er gebeurt als ze dergelijke situaties neerzetten, en de resultaten kunnen zelfs als grappig gezien worden”. aldus Dr. Jamie Madigan tegenover PCGamer. “Er zijn een hoop verschillende manieren om het spel te spelen en deze eindeloze keuzes zijn hetgeen wat het zo leuk maakt.”

Gelukkig komt The Sims voorlopig nog niet tot een einde. Er verschijnen nog steeds uitbreidingen voor The Sims 4 en EA heeft bevestigd dat er ook gewerkt wordt aan The Sims 5. Deze nieuwe editie in de serie gaat mogelijk multiplayer-functies krijgen, schrijft Gamesradar. Mogelijk komen er zelfs wedstrijden waar je aan mee kunt doen. Maar helaas moeten we nog even wachten: het is nog niet bekend wanneer deel 5 in de serie verschijnt.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.