Google kondigt Stadia aan: een nieuw streamingsplatform voor games - Vance

Nu aan het lezen

Google kondigt Stadia aan: een nieuw streamingsplatform voor games

Google kondigt Stadia aan: een nieuw streamingsplatform voor games

Een streamingsplatform voor games, waarbij je geen spelconsole of computer bij nodig hebt. Google presenteerde het nieuwe platform Stadia op de Game Developers Conference in San Francisco. Het werd hier voor het eerst aan de wereld getoond, maar het was wel al langer bekend dat dit platform eraan zat te komen.

Het grootste voordeel van het platform is dat je geen super krachtig internet nodig hebt of een console of computer. De datacenters van Google zullen zelf alle zwarte applicaties dragen, waardoor je de spellen dus vanaf daar streamt. Het enige wat je nodig hebt om hier gebruik van te kunnen maken, is snel internet. Hoe snel deze precies moet zijn, is nog onbekend.

Chrome browsers

De games zijn te spelen via de Chrome browser op je computer of telefoon, maar ook via de Chromecast op tv. In de toekomst zal het waarschijnlijk op meerdere platforms te gebruiken zijn. Bij de lancering van de game wordt er verwacht dat de games in 4K-resolutie gespeeld kunnen worden, met 60 frames per seconden.

Je hebt dus geen controller nodig om de spellen te kunnen spelen, maar Google kondigde wel aan ook zelf controllers op de markt te brengen. Deze gebruikt een wifi-verbinding en is daardoor niet verbonden aan één apparaat. Dat maakt het heel makkelijk om te kunnen switchen tussen verschillende apparaten om de spellen op te spelen.

YouTube

De spellen zullen crossmediaal worden ingezet en hierbij speelt YouTube een grote rol. De Stadia-controller heeft een caption-knop waarmee de spelers de beelden direct op YouTube kunnen delen. Ook kunnen de mensen die deze spellen bekijken, binnen no time ook zelf het spel kunnen opstarten en meespelen.

Het spel zal dit jaar nog gelanceerd worden. In de zomer wordt pas bekendgemaakt hoeveel het gaat kosten en welke spellen er allemaal op te spelen zijn. De games moeten speciaal voor de dienst gemaakt worden, maar het is ook mogelijk om bestaande spellen draaiend te kunnen maken op het systeem.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.