Nu aan het lezen
Maak kennis met Valentijn Kuperus, 25 jaar oud en student Fiscaal Recht en Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Valentijn heeft naast zijn studie een bijzondere hobby: de hele wereld overvliegen op een studentenbudget.
Het begon toen Valentijn op 15-jarige leeftijd met zijn vader en broertje op reis ging naar Midden-Amerika. Na vele jaren van gezinsvakanties in Spanje of Italië beviel dit zo goed dat het gezin hierna verschillende bijzondere reizen maakte. Op één van deze vakanties vroeg Valentijn een Frequent Flyer-pas aan. Ondertussen heeft hij 77 landen gezien met verschillende passen, terwijl hij fulltime studeert.
Reizen is zeker niet zijn enige tijdsbesteding. Valentijn is net klaar met zijn zevende studiejaar – een bewuste keuze. Maar stilgezeten heeft hij zeker niet in deze periode. Naast een fulltime studie heeft Valentijn twee bestuursjaren gedaan. Daarnaast heeft hij al anderhalf jaar een bijbaantje als werkstudent bij een groot belastingadvieskantoor in Rotterdam, waar hij binnenkort zelfs fulltime aan de slag mag. Hij woont op kamers in Nijmegen en heeft er ook verschillende hobby’s op nagehouden. “Naast het reizen speel ik piano, drink ik graag een goed glas whisky (tax free meegenomen uit exotische landen, uiteraard!) en kun je me midden in de nacht wakker maken om iets leuks met mijn vrienden te gaan doen,” vertelt hij trots.
Zo’n luxe reishobby heb je natuurlijk niet voor niks. Dagelijks steekt hij meerdere uren in het zoeken van tickets en het schrijven van verschillende blogs over het Frequent Flyer-systeem. Maar hoe doet hij dit allemaal naast zijn fulltime – zelfs dubbele! – studie?
“In mijn bachelor had ik veel verplichte vakken en kon ik alleen in lange weekenden en vakanties reizen. In mijn masterjaren had ik meestal maar twee dagen college en kon ik de andere dagen gebruiken om te reizen. Studeren ging zowel in het vliegtuig als op het vliegveld prima: ik had natuurlijk het grote voordeel dat ik in de rustige lounges kon wachten op mijn vlucht en in Business of First Class heb je alle ruimte om je studieboeken uit te stallen. Door vluchten met wifi uit te kiezen, kon ik zelfs zonder problemen mijn essays of andere opdrachten op tijd inleveren vanaf 38.000 voet hoogte.”
Valentijn beweert dat iedereen zo goedkoop kan reizen – als je maar een Frequent Flyer-pas aanvraagt en er genoeg tijd in stopt. Een Frequent Flyer-programma beloont vaste klanten van een bepaalde maatschappij voor hun loyaliteit. Hoe vaker (en verder) je vliegt, hoe meer voordelen je krijgt als klant. Denk daarbij aan voorrangsrijen op de luchthaven, lounge toegang (exclusieve wachtruimtes met bijvoorbeeld massages, cocktailbars en restaurants – allemaal gratis), upgrades (Economy Class betalen, Business Class vliegen) en natuurlijk gratis reizen met de punten die je gespaard hebt.
“Het is voor mij een beetje een sport om zo goedkoop mogelijk zoveel miles bij elkaar te sparen zodat ik al die voordelen krijg – zonder dat het me veel geld kost!” zegt Valentijn.
Het werkt vrij simpel. Hoeveel punten je krijgt voor een reis, wordt voornamelijk bepaald door de afstand die je vliegt: in principe krijg je voor iedere gevlogen mijl een punt. Vervolgens zijn er allerlei factoren die dit verhogen of verlagen: de tariefklasse van je ticket, je eigen status bij een luchtvaartmaatschappij en een eventuele bonusactie op dat moment. Hierdoor knutselt Valentijn regelmatig een vlucht in elkaar die meer punten oplevert dan het kost – deze punten kan hij dan weer inzetten voor een verre, duurdere reis die hij graag wil. Een ‘mileage run’ heet dit: een reis die voornamelijk – of zelfs helemaal – wordt gemaakt om meer punten te sparen voor een volgende reis.
Soms heeft hij amper tijd om de bestemming zelf te ontdekken – het volgende vliegtuig wacht alweer. “Een tijdje terug deed ik een mileage run waarin ik in een week Madrid, Singapore, Parijs, Londen, Kuala Lumpur, Sydney en opnieuw Singapore bezocht: 5 nachtvluchten achter elkaar. In elke stad had ik een dag om de bezienswaardigheden te zien.” Maar juist door de korte vrije tijd in de landen leveren deze reizen de meeste punten op.
Je kunt deze punten voor zo’n beetje alles gebruiken tijdens je reis: vluchten, hotelovernachtingen en huurauto’s liggen het meest voor de hand, maar bij sommige maatschappijen heb je hele winkels vol producten die je ermee kan kopen.
The #hotel looks even more impressive at night! #WaldorfAstoria #WaldorfRAK Een foto die is geplaatst door Valentijn Kuperus (@valentijnkuperus) op
Hoe luxe deze reizen ook klinken; dit alles moet voor Valentijn natuurlijk op een studentenbudget. Hij gebruikt zijn punten slim en maakt op z’n tijd een mileage run om de kosten te drukken. “Als ik op een ‘inwisselreis’ ga, kost het me in principe niets – op wat belastingen en toeslagen na,” zegt Valentijn. Deze ‘inwisselreizen’ betaalt hij helemaal met zijn opgespaarde punten. Dit is niet altijd mogelijk; soms moet hij wel wat bijbetalen.
Maar ook na de vlucht valt er korting te halen. “De hotels ter plaatse kon ik in veel gevallen ook met punten boeken en meestal krijg ik in hotels ook loungetoegang waardoor ik gratis ontbijt, hapjes en drankjes krijg. Ook mijn huurauto in de VS kon ik met punten betalen, wat me ook nog eens een leuke upgrade naar een mooie sportauto en een gratis tank brandstof opleverde.”
Driving along the #Florida coast on this lovely #sunny day! #Bestrentalcarever #Camaro #Convertible #Bumblebee #Car #Carporn #Instagood #Verobeach #Travel #Traveling #Instatravel #Wanderlust Een foto die is geplaatst door Valentijn Kuperus (@valentijnkuperus) op
De teller staat ondertussen op 77 bezochte landen. Maar zoveel mogelijk landen bezoeken is niet Valentijns doel. Hij heeft zijn bucketlist juist vol staan met kleine, specifieke plekjes binnen landen waar hij al eerder is geweest. Soms komt hij zo vaak in dezelfde landen dat zelfs de immigratieofficier het opmerkt. Bij de grens van de Verenigde Arabische Emiraten werd opgemerkt dat hij daar “net zo goed kon gaan wonen”, aangezien Valentijn al voor de 23ste keer dit land via Abu Dhabi binnen was gereisd.
Een favoriete reis heeft Valentijn niet. “Het is moeilijk om één specifieke ‘leukste reis’ te noemen. Ik ben erg fan van Zuid-Amerika, dus ik probeer daar een aantal keer per jaar naartoe te gaan. Mijn meest bijzondere reis tot nu toe is waarschijnlijk een soloreis van een half jaar, van Mexico naar Argentinie over land, inclusief survival in het Amazonegebied).”
Het doel van de reizen blijft voorlopig nog puur plezier. “Ik blijf het reizen (en het vliegen!) iets fantastisch en heel bijzonders vinden. Zodra ik aankom op Schiphol, loop ik al met kriebels in mijn buik en een enorme grijns op mijn gezicht naar de incheckbalie,” vertelt hij enthousiast. “Zodra ik op een vliegveld, in een vliegtuig of in een vreemd land ben, voel ik me helemaal in mijn element. Ik vind het fantastisch om nieuwe bestemmingen te ontdekken, maar ook ‘gewoon een weekendje vliegen’ vind ik geweldig. Ik maak er een sport van om een heleboel verschillende maatschappijen en vliegtuigen uit te proberen.”
Maar gaat Valentijn dan altijd alleen op vakantie? Nee hoor. Regelmatig neemt hij iemand mee – zijn ouders of goede vrienden. Ieder jaar neemt hij een familielid of vriend mee op een tripje naar ergens ter wereld. “Zo heb ik een paar maanden terug nog met een goede vriend in vliegveldlounges aan een presentatie voor bedrijfskunde zitten werken, ben ik afgelopen zomer met een vriendin in het Caribisch Gebied geweest en heb ik weleens een vriend meegenomen voor een weekendje Dubai,” vertelt de reiziger zelf.
Maar toch stapt hij de meeste vliegtuigen in zijn eentje binnen. “Veel mensen zitten niet te wachten op een lange vlucht naar Singapore om daar alleen een terrasje te pakken en weer terug te vliegen – wat ik ook wel kan begrijpen. Daarnaast is het vaak moeilijk om voor andere mensen dezelfde trip te boeken: een vlucht met zeven tussenstops tussen Amsterdam en Brussel is vaak niet zomaar als ‘gewoon ticket’ te boeken.”
Happy mother’s day to the best #mom in the world! I love it how we keep #traveling together long after I moved out :-)! Off to #Dubai in October on yet another great mother-son trip. | #Mothersday #Nyc #Newyork #Timessquare Een foto die is geplaatst door Valentijn Kuperus (@valentijnkuperus) op
Voordat hij onze interesse trok, is Valentijn al meerdere keren in de pers verschenen met zijn reisverhaal. Onder andere het Algemeen Dagblad, Hart van Nederland en Explorista.nl schreven al een artikel over hem.
Daarnaast schrijft hij zelf ook de nodige stukken op de blog Ikvliegveel.com, die sinds kort omgetoverd is tot Insideflyer.nl. Hier vertelt hij over zijn ervaringen met vluchten, hotels en het Frequent Flyer-systeem, maar geeft hij ook tips voor andere reizigers. Ook gaf hij een workshop op de Frequent Traveler University – hét evenement voor Frequent Flyers.
Valentijn vind de media-aandacht vooral positief, maar het zorgt soms ook voor een te volle inbox. “Het betekende ook dat ik bijna 30 berichten per dag kreeg via Facebook van mensen die graag hulp wilden bij het boeken van een vlucht. Hoe graag ik iedereen ook wil helpen, ik heb helaas geen tijd om zoveel verzoeken te beantwoorden.” Hierna besloot hij een eigen blog aan te maken voor tips en ervaringen rondom het Frequent Flyer zijn, maar bleek ook dit niet vol te houden qua tijd. Hij opende een openbaar Instagram-account voor foto’s en korte updates – die ondertussen al ruim 1500 volgers telt – en begon een eigen blog op de Insideflyer-site.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.