Sara organiseerde zelf een studiereis naar New York, maar mag het land nu niet meer in

Nu aan het lezen

Tilburgse Sara is niet welkom op zelf georganiseerde Amerika-reis

Tilburgse Sara is niet welkom op zelf georganiseerde Amerika-reis

Sara Mir (22) begon het weekend met een wel heel abrupt bericht. Haar studiereis naar New York, die ze nota bene zelf heeft georganiseerd met en voor een groep masterstudenten, moet ze noodgedwongen annuleren. De reden is de afreisstop die Trump heeft geïnitieerd op basis van ‘terreurdreiging’ afkomstig uit zeven Arabische landen.

Dubbele nationaliteit

Hoewel geboren en getogen in Den Bosch, beschikt Sara over een dubbel paspoort. “Om haar lieve familie te kunnen bezoeken in Iran”, is te lezen in een Facebook-statement. De student Arbeidsrecht, alumnus van Tilburg University en oud bestuurder van internationale studievereniging Elsa, heeft naast de Nederlandse ook een Iraanse nationaliteit. Naast een vermoeilijkte én duurdere visumprocedure, betekent dit vanaf nu dat ze geen voet kan zetten op Amerikaanse grond.

Sara (links) tijdens de diploma-uitreiking van haar bachelor rechtsgeleerdheid

Morgen, 31 januari, zou ik een afspraak hebben op het consulaat met betrekking tot mijn visum, vertelt Sara. “Zodra ik over dat decreet hoorde, dacht ik niet dat het over mij ging. Ik dacht alleen aan immigranten. Toch had ik al wel een vermoeden. Op zaterdag postte ik het bericht dat ik het algemene bericht had gelezen op de website van de Amerikaanse ambassade in Nederland. Voor mensen met een duale nationaliteit en een geplande vlucht stond letterlijk ‘Do Not Attend’.”

Onduidelijkheid

Hoewel de Amerikaanse overheid duidelijk is over het feit dat bepaalde mensen het land niet binnenkomen, is er nog steeds veel onduidelijkheid voor Sara en haar reis. Zo mogen Britse mensen met een dubbele nationaliteit – waarvan één uit islamitisch land – wel naar de V.S. afreizen. “Mocht dit ook op Nederlandse mensen van toepassing worden, dan pas ik nog steeds. Er zijn mensen gevangen genomen op het vliegveld en dat wil ik niet. Bang ben ik niet. Het is meer een statement.”

De situatie is alles behalve prettig, vindt Sara. Ze uit haar ongenoegen op social media waar ze veel bijval krijgt. “Ik, als geboren en getogen Nederlandse, wordt dus geweigerd. Maar zelfs als ik niet geweigerd was wilde ik niet meer op studiereis naar een land met een regering dat zo omgaat met mensen die ze niet bevallen.”

Nederlandse verkiezingen

Sara deelt haar verhaal in lokale media en op haar eigen Facebook-pagina. Niet alleen vanwege het gemis van de reis die zij zelf organiseerde, maar vanwege de komende verkiezingen in Nederland. Op dit moment wordt ze overladen met media-aandacht en gaat ze gewoon naar de afspraak die ze voor morgenochtend heeft staan. Pas dan weet ze echt meer.

Tot die tijd doet Sara een oproep aan iedereen, maar vooral mensen in Nederland die binnenkort (hopelijk) naar de stembus gaan.

“Lieve mensen, ik hoop dat jullie allemaal goed nadenken als jullie gaan stemmen in maart. Denk na over je stem. Laten we met z’n allen voor een betere wereld gaan, waar we elkaar respecteren en van elkaar houden.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.