Obama laat van zich horen en hij haalt hard uit naar Trump - Vance

Nu aan het lezen

Obama laat van zich horen en hij haalt hard uit naar Trump

Obama laat van zich horen en hij haalt hard uit naar Trump

Het is niet gebruikelijk dat Amerikaanse oud-presidenten zich na hun aftreden nog actief mengen in lopende politieke kwesties, maar blijkbaar zag president Barack Obama zich genoodzaakt hier maling aan te hebben. En terecht. In een reactie laat Obama vanavond weten dat hij het ‘fundamenteel’ oneens is met Trump’s Muslim Ban, en dat hij ‘ontroerd’ is door alle burgerinitiatieven die zich op dit moment ontvouwen tegen deze maatregel.

Het is moeilijk voor te stellen dat het pas 10 dagen geleden is dat Obama nog in het Witte Huis zat. Wat zag de wereld er anders uit. Na zijn aftreden vertrok hij direct op vakantie en er waren dan ook weinig mensen die verwacht hadden dat hij zich nu al zou bemoeien met Trump’s eerste acties als president. Toch is de nood blijkbaar zo hoog dat hij nu dus – via een woordvoerder – onderstaand statement heeft vrijgegeven.

View image on Twitter

Wat Obama zelf kan doen aan het beleid van Trump valt op dit moment nog te bezien, vlak na de inauguratie van Trump werd bekend dat Michelle en Barack Obama zich hard zouden gaan maken voor hun stichting Obama.org die burgerparticipatie en democratische vernieuwing wil gaan stimuleren.

Tijdens zijn laatste week als president sprak hij herhaaldelijk zijn wens uit dat het Amerikaanse volk vanaf nu het stokje over zou nemen. Zijn taak als ‘brenger van verandering’ zat er weliswaar op, maar elke Amerikaan is nog steeds bij machte om zelf zijn of haar land te verbeteren of veranderen.

In zijn statement van vandaag doet hij die oproep opnieuw: “..all Americans have a responsibility to be the guardians of our democracy — not just during an election but every day. Citizens exercising their Constitutional right to assemble, organize and have their voices heard by their elected officials is exactly what we expect to see when American values are at stake.”

Marjolijn Kamphuis is Creative Director bij OK GO en hoofdredacteur van Vance.nl. Ze schrijft onder meer over technologie, media innovatie, inspiratie en creativiteit.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.