De vier tips die Obama aan Trump gaf in zijn afscheidsbrief - Vance

Nu aan het lezen

De vier tips die Obama aan Trump gaf in zijn afscheidsbrief

De vier tips die Obama aan Trump gaf in zijn afscheidsbrief

Pete Souza, de huisfotograaf van oud-president Obama, heeft in acht jaar tijd heel wat belangrijke momenten vastgelegd in het Witte Huis en daarbuiten, maar liefst 2 miljoen.

Een van de laatste gebeurtenissen die de fotograaf vastlegde, was een memorabele traditie: het achterlaten van een brief aan de opvolgende president.

Traditie

Tv-zender CNN heeft een kopie van Obama’s brief voor Trump in handen en deelde de inhoud met de rest van de wereld. De NOS vertaalde brief volledig, wij selecteerden de vier voornaamste tips van Obama aan Trump.

https://www.instagram.com/p/BYlXkrfFYEW/

Vier tips

Hoewel Obama niet openlijk fan is van Trump (en dat is een understatement), feliciteerde hij de president bij zijn vertrek hartelijk. In de brief is te lezen dat Obama Trump eraan herinnerd “Dat miljoenen mensen hun hoop hebben gericht” op hem.

1. Bouw bruggen

Niet iedereen heeft het geluk te mogen werken in het Witte Huis, en die positie moeten we koesteren, schrijft Obama. Het bouwen van ‘ladders voor succes’ is een belangrijke taak van het presidentschap, met als doel kansen te creëren voor ieder kind en iedere Amerikaan die bereid is om hard te werken,

2. Internationale belangen

Obama gaf aan dat Amerikaans welzijn en veiligheid nauw samenhangt met het behouden van de internationale orde die ‘flink is uitgebouwd sinds het einde van de Koude Oorlog.’

Hij voegde daar aan toe dat Amerikaans leiderschap in deze wereld echt onmisbaar is.

3. Laat de pijlers van de democratie ongemoeid

We zijn slechts tijdelijke bezetters van dit kantoor, herinnert Obama Trump. “Ongeacht het reilen en zeilen van alledag, is het aan ons de pijlers van onze democratie minstens zo sterk te laten zijn als op het moment dat we ze aantroffen.”

4. Maak tijd voor familie en vrienden

Het zal niemand zijn ontgaan dat Obama naast politicus ook bijzonder gebonden was aan zijn familie. Drie jaar na zijn eerste inauguratie, vertelde hij Oprah Winfrey dat hij niets had kunnen bereiken zonder zijn vrouw Michelle Obama. De first lady zou hem hebben geholpen in balans te zijn en om leren te gaan met de hoge druk gepaard met het presidentschap, aldus Obama.

In zijn brief aan Trump herinnerde Obama de huidige president van het belang van familie. “Neem tijd, in de hectiek van gebeurtenissen en verantwoordelijkheden, voor vrienden en familie. Zij loodsen je door de onvermijdelijke moeilijke tijden.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.