Trump ontslaat steeds meer good guys en vervangt ze door creeps

Nu aan het lezen

Het wordt steeds enger: Trump ontslaat nu officials die het niet met hem eens zijn

Het wordt steeds enger: Trump ontslaat nu officials die het niet met hem eens zijn

Het is een rare wereld om in wakker te worden deze week. Elke ochtend is het eerste wat ik me afvraag wat Trump nu weer heeft uitgespookt die nacht. Genoeg, zo bleek ook deze ochtend weer. Vannacht werd namelijk bekend dat Trump twee hooggeplaatste officials heeft afgezet die zich publiekelijk hebben uitgesproken tegen zijn Muslim Ban.

Sally Yates: ‘Weak’ of een nationale heldin?

Op de eerste plaats gaat het om de zittende Attorney General Sally Yates. Yates maakte gisteravond in de media bekend dat Trump’s maatregel die mensen uit zeven moslimlanden belet om de VS binnen te mogen ‘tegen de grondwet in gaat’ en daardoor een maatregel is ‘die niet te handhaven valt’.

Trump liet er geen gras over groeien: nog geen twee uur later was Sally Yates ontslagen. Nu zou Yates, die aangesteld werd als Attorney General door president Obama, binnenkort sowieso vervangen worden door een kandidaat van Trump’s eigen keuze: Jeff Sessions. Omdat hij nog formeel goedgekeurd moet worden als kandidaat was Yates gevraagd aan te blijven tot zijn benoeming. Maar nu heeft Trump dus al genoeg van Yates, die plaats moet maken voor een tijdelijke vervanger tot Sessions haar plaats kan innemen.

De grondwet boven alles

Saillant detail: bij de aanstelling van Sally Yates was Jeff Sessions één van de politici die haar ondervroeg over “normen en waarden”. Als Attorney General is het belangrijk dat je totaal onafhankelijk bent van vooroordelen en je de grondwet boven alles zet, zelfs als dat betekent dat je tegen je eigen president in moet gaan. De vraag is nu wie dat beter begrepen heeft: Trump en Sessions, of Sally Yates. Bekijk onderstaande video en huiver:

Nog teleurstellender zijn de woorden die Trump kiest in zijn ontslagbrief aan Sally Yates. Volgens hem heeft Yates ‘haar land verraden’ en is ze ‘extreem zwak’. Not very presidential.

Ondertussen is de bijval op Twitter voor Sally Yates enorm. Veel Amerikanen noemen haar een ‘nationale heldin’ die de geschiedenisboeken in zal gaan als een dappere en daadkrachtige jurist die op durfde te staan tegen het Trump regime. De hashtag #thankyousally is inmiddels al trending op Twitter.

Directeur Immigratie ook ontslagen

Ondertussen was Sally Yates niet de enige kritische official die vannacht haar baan verloor. De directeur van de US Immigration and Customs Enforcement, Daniel Ragsdale, werd ook per direct op non-actief gezet door de Trump administration en vervangen door Thomas D. Holman.

Er werd geen verklaring gegeven voor de plotse vervanging, maar bekend is dat Holman – een oud-politieagent – voorstander is van strengere grenscontroles en het buitensluiten van mensen uit landen die ‘een gevaar vormen voor de veiligheid van Amerika’. Zijn voorganger Ragsdale zou volgens Trump ‘te slap’ zijn.

Het lijkt er op dat Trump er op dit moment hard aan werkt om iedereen die het niet met hem eens is aan de kant te schuiven om een regime van ja-knikkers om zich heen te verzamelen. De vraag is welke mogelijkheden er straks nog resten als zijn tegenstanders hem ooit nog op democratische wijze willen kunnen afzetten.

Marjolijn Kamphuis is Creative Director bij OK GO en hoofdredacteur van Vance.nl. Ze schrijft onder meer over technologie, media innovatie, inspiratie en creativiteit.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.