Vijf supercreepy dingen die Trump dit weekend nog meer besloot

Nu aan het lezen

5 supercreepy dingen die Trump dit weekend nog meer deed (maar waar niemand het over heeft)

5 supercreepy dingen die Trump dit weekend nog meer deed (maar waar niemand het over heeft)

In de storm van anti-moslim, anti-abortus en anti-decency beleidsmaatregelen, zou je denken dat we inmiddels een goed beeld hebben van Donald Trumps politieke voornemens. De media zitten (hoe goed en kwaad als het kan) bovenop de besluiten van Amerika’s bestuurder, tot verveling van Trump.

Toch zijn er wat ondergesneeuwde feiten, waarschuwen journalisten en activisten op ons op Twitter, die eigenlijk nog veel belangrijker zijn dan de ingevoerde ‘Muslim Ban’. De afgelopen twee dagen besteedde de beste man behoorlijk wat tijd aan radicale veranderingen. Een greep uit de ondergesneeuwde berichten.

1. Trump for president 2020

‘Donald Trump stelt zich verkiesbaar als president van de Verenigde Staten’, dit klinkt als een nieuwsbericht uit 2015, maar dat is het niet. Afgelopen weekend circuleerde een document op Twitter waaruit zou blijken dat Trump al tijdens de inauguratie, een luttele 10 dagen geleden, formeel heeft vastgesteld dat hij kandidaat is voor de komende verkiezingen in 2020. Zijn nieuwe motto voor 2020 staat ook al vast geregistreerd: Keep America Great.

Het bericht dat onder meer werd opgepikt door het activistische Resisterhood kreeg zo’n 2000 retweets. Buiten het feit dat het ongekend is binnen de Amerikaanse politiek dat de zittende president al op zo’n vroeg tijdstip zijn volgende campagnestrijd aankondigt, is het ook een besluit met verstrekkende gevolgen voor het hier en nu.

Presidentskandidaten in de VS genieten namelijk bepaalde beschermingen. Zo zijn NGO’s niet geoorloofd kritiek te uiten op zijn of haar beleid. Zoiets is funest als je kijkt naar de recente maatregelen rondom gezinsplanning en abortussen: instellingen die hiervoor opkomen mogen dan de komende jaar niet actief campagne voeren tegen Trump.

Het is duidelijk dat Trump met zijn besluit de mazen van de wet opzoekt. Ter vergelijking: president Obama kondigde in 2011 aan te zullen campagnevoeren in 2012. Of de kandidaatstelling 100 procent rond is, is overigens door het Witte Huis nog niet bevestigd, maar het zou ons niet verbazen.

Nieuwssite Politico bevestigt namelijk dat Trumps nieuwe slogan ‘Keep America Great’ is ingediend bij het U.S. Patent & Trademark kantoor op 18 januari. Daarmee is ongeveer elk product of merchandise voorzien van diezelfde woorden verboden. Denk bijvoorbeeld aan bumperstickers maar ook petjes voor, jawel: politieke campagnes.

Saillant detail: door de advocaat van Trump is zowel patent aangevraagd voor de slogan mét en zonder uitroepteken.

2. Ministerposten geschrapt voor totaal nieuwe ‘functies’

Creatief politiek bedrijven, zo is de eerste volledige werkweek van Donald Trump voorzichtig te typeren. Terwijl hij voortborduurde op eerder genoemde agendapunten (minder moslims! meer muur!) kwamen er ook wat aanpassingen bij. Bepaalde ministerposten zijn opgeheven, en nieuwe functies zijn gemaakt.

De baas van defensie moet namelijk plaatsmaken voor Trump’s radicaal-rechtse adviseur Steve Bannon in een comité van de Nationale Veiligheidsraad. Bannon ken je misschien als oprichter van het extreemrechtse platform Breitbart, één van de meest creepy nieuwssites in de VS van dit moment.

Cartoon via @Spyhuntress

Volgens senator John McCain, tevens Republikein, is de benoeming van Bannon een radicale breuk met de gebruikelijke inrichting van de Nationale Veiligheidsraad. De reden: zonder voorzitter van de Joint Chief of Staff is er sprake van een zeer ongebalanceerde samenstelling, een waarbij onervarenheid de boventoon voert. McCain: “Dus deze reorganisatie is wel een punt van zorg.”

Met zijn permanente toegang tot vergadering van de Nationale Veiligheidsraad staat Bannon onder meer boven CIA-directeur Mike Pompeo, die alleen op uitnodiging mag deelnemen.

Bannon (63) reageert laconiek op de beschuldigingen dat hij de kwade ‘genius’ van het kabinet is. Duisternis is goed, zegt hij over het volgende rijtje ‘slechteriken’: “Dick Cheney. Darth Vader. Satan. Dat is pas macht.”

3. Goodbye vrij woord

Advocaten worden niet toegelaten op Amerikaanse vliegvelden nu daar totale chaos uitbreekt zodra mensen uit ‘verboden landen’ niet worden toegelaten. En journalisten waren minder dan welkom om er verslag van te doen. Journalist Rob Wijnberg spreekt al van een ‘totalitaire staat’, Edward Snowden noemt de ontwikkeling uiterst zorgwekkend en het begin van een ‘regime’.

Inmiddels is bekend geworden dat Green Card-houders nu tóch de VS in mogen. Trump wast zijn handen in onschuld door te blijven claimen dat het verbod niet is gericht op religie, maar op afkomst en risico op terreur. Toch gaat hij vandaag de fout in door de maatregel alsnog een ‘ban’ te noemen:

“De aantijgingen tegen journalisten zijn overduidelijk ongepast. We zijn bezorgd dat ze een afschrikwekkende boodschap sturen naar journalisten die toekomstige protesten zullen verslaan”, aldus Carlos Lauría, senior director bij een nationaal instituut om journalisten te beschermen.

4. De media werden weer eens zwart gemaakt #nepnieuws

Het zwartmaken van de media blijkt een hardnekkige hobby van Trump. Al tijdens zijn race om het presidentschap, was hij de dupe van ‘nepnieuws’ en vooringenomen standpunten waarbij géén ruimte zou zijn voor een ander standpunt dan die van hemzelf.

Afgelopen weekend moest zijn favoriete doelwit The New York Times het weer ontzien. Termen als nepnieuws en een ‘hopeloos verouderd medium’ kwamen langs op de Twitter-wall van @realDonaldTrump. We laten de tweets voor zichzelf spreken.

5. Een oplossing voor IS

Tijdens het weekend tekende Trump nog eens drie nieuwe decreten, die op dit moment nog niet zo heel verstrekkende gevolgen hebben. Eén daarvan is de opdracht die hij zijn militaire top gaf om binnen 30 dagen met een ‘oplossing voor IS’ op de proppen te komen. Dat is precies het soort opdracht dat hij zijn collega Giuliani gaf inzake het bedenken van de Muslim Ban die afgelopen weekend voor zoveel ophef zorgde.

Noteer maar vast in je agenda dat Donald Trump over 30 dagen dus opnieuw grote plannen heeft voor het Midden-Oosten, en dat we daar geen waarschuwing vooraf van krijgen. Als we Trump mogen geloven zouden “terroristen nog snel naar Amerika zijn gereisd deze week” als hij de Muslim Ban namelijk een week van tevoren had aangekondigd.

En dan nu de lichtpuntjes

Want die zijn er, na tien klappen te hebben verwerkt and still counting, ook: zo initieert Starbucks een plan om 10.000 vluchtelingen over een periode van  5 jaar en in meer dan 75 landen wereldwijd aan het werk te zetten in één van de vestigingen.

CEO Howard Schultz toont daarmee zijn solidariteit met vluchtelingen én openlijke kritiek ten opzichte van Trumps anti-moslimbeleid. Mensen uit landen zoals Irak, Syrië, Soedan, Libië, Somalië en Yemen zijn de dupe van een inhumaan beleid, is te lezen in een interne maar openbare brief.

Ook diverse tech-CEO’s van onder meer Twitter, Facebook, Google en Lyft spraken zich hard uit tegen de maatregelen van Trump en daarnaast haalden velen van hen, waaronder VC Chris Sacca – dit weekend in totaal meer dan 10 miljoen dollar op voor de UCLA, een orgaan dat burgerrechten in Amerika verdedigd. En tijdens de SAG Awards spraken gisteren diverse Hollywood acteurs zich uit tegen de ‘Muslim Ban’.

Ook Hillary Clinton laat eindelijk van zich horen op het Trumpvlak. Ze verenigt zich niet met de gruwelijke regels die opduiken op Amerikaanse grond. Wél met de protesten die minstens zo krachtig zijn.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.