Dit zijn de must-see politieke speeches tijdens de Screen Actors Guild Awards

Nu aan het lezen

Hollywood acteurs gaan helemaal los op Trump tijdens de SAG Awards

Hollywood acteurs gaan helemaal los op Trump tijdens de SAG Awards

Vannacht waren de jaarlijkse uitreikingen van de Screen Actor Guild Awards in Los Angeles, een moment waarop een groep acteurs vakgenoten voorziet van een award. Spannend, want de SAG-awards zijn altijd een goede graadmeter voor de aankomende Oscars.

Tranen waren er uiteraard vanwege de prijswinnaars (onder meer Emma Stone en de volledige cast van Stranger Things), maar meer nog vanwege Trumps agendapunten die hij, daags na zijn inauguratie, keihard doorvoert.

Hollywood blijft niet stil

Deze editie van het prijzenfestijn stond volledig in het teken van politiek beladen boodschappen. Na de herinvoering van een omstreden anti-abortusregel en nu een ban van mensen uit landen met een overwegende moslimpopulatie, haalt Hollywood fel uit naar Amerika’s machtigste man.

Stranger Things

David Harbour was de ongekroonde koning van de avond. Voor zijn rol als politiechef Jim Hopper in de Netflix Serie Stranger Things, ontving hij het felbegeerde beeldje. Achter hem de volledige cast die hem zichtbaar steunde tijdens zijn speech.

Zijn bedankspeech gebruike hij voor activerende kreten en openlijke verontwaardiging over de huidige staat van de Amerikaanse en mondiale politiek. De acteur benoemde de moeite die hij heeft met de feestelijkheden ‘in het licht van wat er nu in de wereld gebeurt’.

“Maar deze award van jullie, die je vakmanschap serieus nemen en oprecht geloven dat acteren de wereld kan veranderen, is een roep naar onze vakgenoten om dieper te gaan en onze kunst in te zetten voor egoïsme en exclusiviteit van onze hoofdzakelijk narcistische cultuur”, aldus Harbour over het post-Trump Amerika.

Ashton Kutcher

Opening van SAG-awards was door Ashton Kutcher. Hij verwelkomde de kijkers en iedereen in de luchthavens, de groep mensen die (Greencard ten spijt) niet langer welkom zijn in de VS en in plaats daarvan moeten uitwijken naar onder meer Canada.

Kutcher zegt daarover: “Jullie horen thuis in mijn Amerika. Jullie zijn een deel van het weefsel van wie we zijn. We houden van jullie en heten jullie welkom.”

Viola Davis

Actrice Viola Davis kreeg een award voor haar rol in Fences en bedankte met name schrijver August Wilson voor zijn stuk. “August heeft de gemiddelde man bedankt, die toevallig een man van kleur is”, aldus Wilson. “Soms hoeven we niet de wereld op te schudden en te bewegen en iets te creëren dat in de geschiedenisboeken komt. Feit is dat we ademden en een leven hebben geleid, alleen al dat betekent dat we een verhaal hebben dat het verdient om verteld te worden.”

Julia Louis-Dreyfous

De winnaar van de beste vrouwelijke rol in een komische serie, Julia Louis-Dreyfus benadrukte dat haar vader het nazi-bezette Frankrijk ontvluchtte. “Deze ban op immigranten is een schandvlek en het is on-Amerikaans.”

Denzel Washington

Toen Denzel, die een award kreeg vanwege zijn rol in Fences, werd gevraagd naar het huidige politieke klimaat, gaf hij aan dat Amerikanen beter moeten leren hoe ze zich verenigingen. “We moeten ons verkozen politici het vuur aan de schenen leggen. God mag weten welke kant het opgaat.”

Mahershala Ali

Toen Mahershala Ali (bekend uit House of Cards) zich tijdens de Screen Actors Screen Guild award uitsprak over zijn rol als Juan in Moonlight, bleek dat de rol hem veel lessen had geleerd.

“Wat ik heb geleerd van Moonlight is dat ik weet wat er gebeurt zodra je mensen gaat vervolgen”, aldus een emotionele Ali. De acteur, die moslim is, voelt zich dankbaar voor zijn rol en benoemde het moment waarop hij tegen zijn moeder zei zich te zullen bekeren tot zijn religie. “Ik vertel jullie nu dat het mogelijk is verschillen aan de kant te schuiven. Mijn moeder ziet mij en niet mijn religie. Het is niet zo belangrijk.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.