Het verhaal achter 'A Wrinkle in Time' is de ode aan inclusiviteit die we nodig hebben - Vance

Nu aan het lezen

Het verhaal achter ‘A Wrinkle in Time’ is de ode aan inclusiviteit die we nodig hebben

Het verhaal achter ‘A Wrinkle in Time’ is de ode aan inclusiviteit die we nodig hebben

Als alles mis dreigt te gaan in de wereld, is Oprah Winfrey daar altijd weer om het leven net dat stukje beter te maken. Zal zij ons ook in 2018 redden van verdoemenis? Wel als het aan haar rol in de film ‘A Wrinkle in Time’ ligt. Wat blijkt? Niet alleen de cast en de trailers zijn magisch, ook het verhaal achter de film is een ode aan al het goede in de mens.

Inclusiviteit op ieder niveau

Volgende week siert een sprekende foto van vier powervrouwen uit A Wrinkle in Time de cover van Time magazine. Naast rollen gespeeld door Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Mindy Kaling en de jonge Storm Reid, staat het verhaal van de film in de spotlight. Het blad licht de lange weg van het verhaal naar het grote scherm toe, een prestatie die te danken is aan het harde werk van regisseuse Ava DuVernay, producent Catherine Hand en screenwriter Jennifer Lee.

“Ik was niet alleen actrices aan het casten, maar leiders – iconen”, verklaart DuVernay. “Reese is de hottest producer in town. Oprah is een televisie legende, artiest en ondernemer. En Mindy is een van de weinige vrouwen die een talkshow runt met haar eigen naam, over haarzelf.”

Over de regisseuse spreken de actrices uit de film ook alleen maar lovende woorden. Witherspoon zag nog nooit eerder iemand die op zo’n niveau inclusiviteit eist: “Het is een ander perspectief, die je niet krijgt tenzij je krachtige filmmakers met meerdere achtergronden en van verschillende genders hebt. Anders krijg je gewoon dezelfde twintig dudes die keer op keer dezelfde twintig films maken.”

Een lange tocht

Het verhaal van de film A Wrinkle in Time is niet nieuw, maar gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Madeleine L’Engle uit 1963. Een ware klassieker in de Verenigde Staten die de zoektocht van twee kinderen naar hun vader behandelt. Een verhaal over verschillen en overeenkomsten, een thema van alle tijden. Maar waarom duurde het zo lang voordat het boek verfilmd werd?

Producente Catherine Hand loopt al sinds 1979 rond met het idee om L’Engle’s boek te verfilmen. Alles wat fout kon gaan, ging fout. Na een lange vriendschap en samenwerking met Madeleine L’Engle, werkte de producente in 2003 met Disney samen aan een TV-verfilming van het boek. Het werd een teleurstellende adaptatie met slechte kijkcijfers als gevolg. Toch gaf Disney’s vice-president van productie, Tendo Nagenda, de hoop niet op. Een van zijn grootste talenten? Het transformeren van oude verhalen in iets nieuws. Hierna volgde een kennismaking met screenwriter Jennifer Lee (Frozen) wiens favoriete kinderboek A Wrinkle in Time is. En uiteindelijk klopte Disney – twintig jaar nadat de studio de rechten op het verhaal had verkregen – bij regisseuse DuVernay aan met een eerste versie van het script.

Magische samenwerking

DuVernay vertelt in het interview met Time dat ze het verhaal nog helemaal niet kende toen Nagenda haar benaderde voor een verfilming. In eerste instantie weigerde zij dan ook. Tot Nagenda bleef aandringen en zei “Ava, stel je voor wat voor wereld jij kan creëren.” Waarop de regisseuse reageert met: “Hoeveel vrouwen krijgen nu zoiets te horen? Hoeveel gekleurde mensen horen zoiets?”

Wat volgt is een magische samenwerking tussen talenten met verschillende achtergronden en een ongetwijfeld prachtige film als resultaat. Wil je meer weten over de weg die naar de verfilming van A Wrinkle in Time leidde? Je leest het complete interview hier. De film zal naar verluid vanaf 9 maart 2018 te zien zijn in de bioscoop.

Foto: TIME magazine

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.