Duurzaam rijden: Binnenkort pak je in Amsterdam een elektrische Uber

Nu aan het lezen

Duurzaam rijden: Binnenkort pak je in Amsterdam een elektrische Uber

Duurzaam rijden: Binnenkort pak je in Amsterdam een elektrische Uber

Stukken goedkoper dan een normale taxi en inmiddels ook een stuk groener: Uber slaat zijn slag in Amsterdam met een lading elektrische taxi’s die vanaf dit jaar in de hoofdstad te vinden zullen zijn.

De groene vierwielers maken deel uit van een pilot om de stad te verduurzamen, dat maakte het taxibedrijf vandaag bekend. In april begon het bedrijf met een poging internationaal meer Uber-auto’s elektrisch te maken, te beginnen in de VS.

Pilot

Samen met LeasePlan, Nissan en Nuon start het technologiebedrijf een pilot met dertig Nissan Leafs. De auto’s zullen begin oktober gaan rijden via uberX. Het streven is om aan het einde van 2018 meer dan 200 elektrische auto’s op de weg te hebben via de Uber app.

De pilot is bedoeld om te ervaren of het huidige bereik van elektrische auto’s en de, nog beperkte, snellaad voorzieningen voldoende zijn.

Volledig elektrisch

Waar veel mensen met idealen voor een beter klimaat dromen van een autoloze binnenstad, besluiten sommige bedrijven het over een andere boeg te gooien. Uber speelt in op het idee te taxiën zonder schuldgevoel. De nieuwe move komt twee jaar na de lancering van de Uber-app in Nederland. De komst van de taxidienst kwam niet zonder slag of stoot, het leidde soms tot ‘grimmige sferen’ in de taxiwereld.

Documentairemaker Hans Brommet maakte een documentaire over de gebeurtenissen in ‘zijn’ Amsterdam en wordt op 11 september uitgezonden door de NPO. De afgelopen maanden werd het taxibedrijf tevens getrakteerd op meerdere schandalen waarbij de vorige CEO Travis Kalanick aftrad.

Of de ‘groene’ Uber meer harten kan bekoren moet nog blijken, maar de partners van het project zijn behoorlijk enthousiast over de duurzame koers van het bedrijf waarmee autoverkeer in Amsterdam een tikkeltje duurzamer en slimmer wordt gemaakt.

Bereik

Koen Maes, Managing Director van Nissan Benelux  zegt door de groene stroom volledig emissievrij te rijden en daarmee direct bij te dragen aan de luchtkwaliteit en leefbaarheid in de stad en aan een lagere CO2-emissie per gereden kilometer.

Een elektrische taxidienst in een stad als Amsterdam is zo eenvoudig nog niet. Zo moeten laadpalen dicht bij huis zijn en snelladers lang de weg. De huidige Nissan Leafs hebben een bereik van ongeveer 180 kilometer.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.