Wat de Amish je kunnen leren over ondernemerschap - Vance

Nu aan het lezen

Wat de Amish je kunnen leren over ondernemerschap

Wat de Amish je kunnen leren over ondernemerschap

Een eenvoudige manier van leven, gebonden aan traditie en weinig met moderne technologie te maken willen hebben. De Amish worden vooral gezien als een sober en conservatief. Iets dat niet echt in lijn staat met het beeld dat we hebben van ondernemerschap. En toch kunnen we op dat gebied van de Amish leren, beweerde Alexa Clay vorige week tijdens de Media Future Week, een pressure cooker voor -met name- mediastudenten uit Nederland.

Clay is een van de auteurs van het boek The Misfit Economy, waarin ze omschrijft wat buitenbeentjes ons kunnen leren over ondernemerschap. Voordat ze op zoek ging naar deze misfits, keek ze vooral naar mensen die organisaties of bedrijven van binnenuit probeerden te veranderen. Ze kwam tot de conclusie dat ondernemende types niet veel verschillen van cultural hackers, die een omslag willen maken naar nieuwe verdienmodellen of nieuwe manieren van denken. Of je nou verandering teweeg wil brengen in een bedrijf, overheidsorganisatie of een heel systeem: je moet je zien te manoeuvreren door dat oerwoud van vaststaande regeltjes en vastgeroeste mensen die niet openstaan voor nieuwe dingen.

Daarom ging Clay op zoek naar mensen die buiten de voor ons normaal gewaande paden treden of zich daar zelfs helemaal nooit op hebben begeven. Ze werd geboeid door hackers, piraten en bendeleiders en probeerde er met een andere bril naar te kijken. Niet door het onderscheid te maken tussen goed en kwaad, maar door te kijken naar innovatie en creativiteit.

“Ik wil mensen niet aanpraten om het illegale pad op te gaan of op de zwarte markt te gaan ondernemen”, zegt Clay. “Maar we kunnen veel van deze principes van deze mensen leren in markten waar behoefte is aan innovatie. Deze vaardigheden die op de zwarte markt heel goed werken, kunnen ook toegepast worden op legale ondernemingen.” Het doel van The Misfit Economy is is om de kernprincipes van die zwarte economie beter te begrijpen.

Want je kunt er je voordeel mee doen, zegt Clay. “Het werk van de leider van een drugskartel vereist bijvoorbeeld de nodige ondernemende vaardigheden: je moet mensen aannemen, producten verspreiden, de kwaliteit waarborgen, producten verkopen en dat allemaal met een hogere moeilijkheidsgraad dan een legale onderneming. Hackers leven in een ecosysteem waar geen bazen zijn. Piraten hadden op schepen al een duidelijke hiërarchie met bijbehorend salaris.”

Amish

Lessen van misfits

Clay trekt een aantal lessen uit deze economie van buitenbeentjes, die je vooral als inspiratiebron kunt gebruiken. “Criminele organisaties zijn in staat om met weinig middelen veel te bereiken”, zegt ze. Waarom zou jij dat niet kunnen? Een ander voorbeeld. “Goede, innovatieve dingen worden al binnen enkele seconden in China nagemaakt”, vertelt Clay. 

Het exact kopiëren van bepaalde producten is wellicht niet zo goed idee. “Maar je kunt je altijd laten inspireren door wat er overal in je heen gebeurt.” Sta daarvoor open. “En als je terecht komt in situaties waarin je niet weet wat je moet doen, probeer er dan je voordeel uit te halen. Net als een bendeleider die terecht komt in een gevangenis: hij ziet dat als een kans om de macht van zijn bende uit te breiden in een nieuw gebied.”

Terug naar de Amish. “Zij vallen eigenlijk in een soort grijs gebied”, zegt Clay. De manier waarop ze leven is niet illegaal, maar is duidelijk toch anders dan wat wij als ‘normaal’ ervaren. “Iets wat me erg inspireerde uit hoe de Amish leven, is de manier waarop ze samenwerken om een probleem op te lossen. Ze werken als één gemeenschap. Het gaat niet om die alleenstaande ondernemer die boven de rest staat, maar om mensen die in teams samenwerken om iets te bereiken.”

Piraten, bendeleiders, hackers en de Amish zijn allemaal groepen die niet tevreden zijn met of gewoon niet passen in de manier waarop de wereld er nu uitziet. Zij maken hun eigen, nieuwe wereld en zoeken mensen die daar samen met hen aan willen bouwen. Culterele hackers, die hun eigen manier vinden om door dat systeem van regels en vastgeroeste leiders heen willen breken. De wereld ligt aan de voeten van de personen die denken als een misfit.

Stan (21) is redacteur bij Vance.nl en woont in Hilversum. Hij leeft op media, leest en schrijft graag en verkondigt het evangelie van de podcast aan iedereen die maar luisteren wil.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.