Proost op je gezondheid: Onderzoek toont aan dat alcohol niet altijd slecht is - Vance

Nu aan het lezen

Proost op je gezondheid: Onderzoek toont aan dat alcohol niet altijd slecht is

Proost op je gezondheid: Onderzoek toont aan dat alcohol niet altijd slecht is

Vanavond is het alweer kerstavond en dat betekent niets minder dan lekker met je naasten een drankje en hapje doen bij de kerstboom. En van dat drankje komt er al snel een tweede, derde… en ga zo maar door.

Vergis je niet, alcohol kan heel slecht voor je zijn, vooral als je er overmatig gebruik van maakt. Daar is geen twijfel over mogelijk. Uit onderzoek blijkt echter dat het nuttigen van een alcoholisch drankje ook goede gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Een onderzoek uit 1990, verricht onder 275,000 mannen, toont aan dat de mannen die 1 a 2 drankjes nuttigden per dag een verlaagd risico liepen op hartziekte en lagere kans op sterfte dan de mannen die geen alcohol dronken. De mannen die 3 a 4 keer op een dag een drankje deden, hadden nog steeds een lagere kans op hartziekten maar hadden wel een hoger sterftecijfer.

In 2004 bleek uit onderzoek dat matig drankgebruik leidde tot 56% lagere kans op diabetes. De mensen die echter regelmatig alcohol tot zich namen liepen nog steeds een verhoogd risico op het ontwikkelen van de suikerziekte. Bij een onderzoek gericht op diabetes patienten bleek dat rode wijn vooral een goede invloed heeft op je hart en niet per se verhoogde bloeddruk veroorzaakt.

En rood wijntje op zijn tijd…

Uit verschillende onderzoeken blijkt vooral dat (rode) wijn een goede invloed kan hebben op de gezondheid van mensen die lijden aan een hartziekte. Dit positieve effect geldt echter niet voor alle ziektes: in 2007 werd er onderzoek gedaan naar de invloed van alcohol op kanker en hieruit bleek dat alcohol een verhoogd risico op borstkanker kan veroorzaken.

Alcohol consumptie kan al met al zorgen voor een verminderd risico op hartziekte, diabetes of de dood. Dit betekent niet dat je vanaf nu elke avond aan de drank moet: overmatig gebruik kan hele slechte gevolgen hebben. Mensen met verschillende ziektes, of zwangere vrouwen moeten heel erg oppassen met alcoholgebruik. Geniet vanavond dus maar extra van je rode wijntje, maar ken je grenzen.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.