Nu aan het lezen
Hoewel vaders al een grote stap hebben genomen vergeleken met vorige generaties als het aankomt op de rolverdeling in het huishouden, nemen de moeders toch nog steeds de meeste taken op zich.
Volgens de nieuwe ‘Women in the Workplace’ enquete van LeanIn.Org en McKinsey&Co klopt de verdeling van het huishouden nog niet helemaal tussen werkende vaders en werkende moeders. Het onderzoek vond dat 41 procent van de werkende vrouwen meer voor de kinderen zorgen, terwijl 30 procent ook meer klusjes doet dan hun echtgenoten. Hoe jonger het koppel, hoe lichtelijk beter de taken verdeeld zijn. Jongere stellen hebben namelijk de klusjes gelijk verdeeld, maar de vrouwen spenderen meer tijd aan de kinderen dan hun man.
Dit verschil galmt ook na in de werksfeer en draagt bij aan de aanwezige cultuur van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. “In het kort houdt het in dat mannen meer gewaardeerd worden – en dat mannen voornamelijk de leiding hebben,” zegt Dr. Steven Hobfoll – een psycholoog, professor en voorzitter van de afdeling gedragswetenschap op de Rush University Medical Center in Chicago. “In medische centra zijn voornamelijk mannen de voorzitter van een afdeling of hoofd van het ziekenhuis; in academische centra zijn ze de senior faculteit en hoofd van de universiteit; in de zakenwereld bestaat de hoogste twee procent van de top ook bijna helemaal uit mannen.”
Volgens Dr. Hobfoll’s observaties bestaat deze ongelijkheid uit een combinatie van dingen zoals inkomen, werkeisen en stereotypen over geslacht – of deze nou terugkomen in de professionele wereld, op tv of in andere media. Maar, zegt Dr. Hobfoll, vrouwen kunnen wel van een ongelijkheid juist profiteren: kwaliteit van leven. “Als je stop met kijken naar geld als het belangrijkste resultaat van succes en je kijkt naar de werk-leven balans, zou je juist zeggen dat vrouwen veel meer genieten van het leven dan mannen.”
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.